Kuşlara tuvalet eğitimi verilebilir mi?
Birçok kuş sever sevimli dostlarına tuvalet eğitimi verebileceğini ne yazık ki bilmiyor. Her türlü kuş için geçerli olmasa da bazı kuşlara tuvalet eğitimi vermek mümkün olabiliyor.
Evlerinde kuş besleyen hayvanseverlerin en büyük dertlerinden biri küçük dostlarının olur olmadık yerlere pislemesidir. Kuşun dışkıları koltuk aralarında, perde diplerinde ve daha birçok yerde karşınıza çıkabiliyor. Oysa emek isteyen bir eğitimle bu sorunu büyük bir ölçüde kontrol altında tutabilirsiniz. Kuşlarda tuvalet eğitimi kedi ve köpeklerdeki gibi dışkının nereye yapılacağıyla ilintili değildir, kuşlara verilen eğitimde daha çok serbest bırakmadan önce tuvaletini yapması sağlanarak evin içine daha az pislemesi sağlanır.
Hangi tür kuşlara tuvalet eğitimi verilir?
Öncelikle belirtmek isteriz ki bir kuş tuvalet eğitimi alsa dahi bu onun zaman zaman evin içinde uçarken sağa sola pislemeyeceği anlamına gelmez. Kuşlar tuvaletlerini tutabilen bir canlı türü değildir ve çok beslenme, korkma, heyecanlanma ya da hava değişimi gibi durumlarda yine bulundukları yerlere dışkılarını yapabilirler. Kuşlara verilen tuvalet eğitimi durumu bir nebze olsun azaltır ve daha az sürprizle karşılaşmanızı sağlar. İspinoz, finch, bülbül, hint bülbülü , serçe vb. küçük kuşlara vereceğiniz tuvalet eğitiminin bir faydası olmayacaktır. Bağırsak yolları kısa olan ve hızlı çalışan bu kuş türleri sık aralıklarla tuvaletlerini yaptıkları için onlara verdiğiniz komutla tuvaletini yaptırsanız dahi kısa bir süre sonra yeniden pisleme ihtiyacı hissedecek ve pisleyeceklerdir. Kuşun boyutu büyüdükçe ona verdiğiniz tuvalet eğitiminin faydası da aynı oranda artacaktır. Bir muhabbet kuşuna vereceğiniz eğitim papağana vereceğiniz eğitim kadar faydalı olmayacaktır fakat yine de muhabbet kuşlarına da tuvalet eğitimi verme şansınız vardır.Kuşlara tuvalet eğitimi nasıl verilir?
Muhabbet kuşu, Sultan Papağanı ya da büyük papağanlar... Kuşunuz hangi türden olursa olsun ona tuvalet eğitimi vermeden önce onu uzun süre gözlemlemeniz ve tuvalet alışkanlıkları hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Her kuşun dışkılamadan önce verdiği tepkiler farklıdır. Bazı kuşlar tuvaletlerini yapmadan önce iyice gerinerek kendilerini hazırlarlar, bazı kuşlar huzursuz davranışlar sergilerler bazıları ise tüylerini kabartırlar. Kuşunuzun tuvaletini yapacağını önceden kestirmeye başladığınız zaman ona tuvalet eğitimi vermeye hazırsınız demektir. Kuşunuzla sizin aranızda bir bağ varsa sizin hissettikleriniz onun için büyük önem kazanmış demektir. Kuşlar ona bakan insanların hislerini algılamakta oldukça yeteneklidir. Siz nasıl onun mutlu olmasını istiyorsanız o da sizin mutlu olmanız için elinden geleni yapacaktır. Kuşunuzun pislemesini istemediğiniz bir yere dışkısını bıraktığında ona bir şekilde üzüldüğünü belirtirken ve orayı temizlerken ne kadar mutsuz olduğunuzu mutlaka görmesini sağlayın. Bu durum tek başına hiçbir şeyi değiştirmeyecektir ama kuşunuza tuvalet eğitimi verirken sürecin çok hızlanmasına büyük fayda sağlayacaktır. Bu durumu sağladıysanız artık eğitimimize başlayabiliriz.
Kuşlarda tuvalet eğitiminin aşamaları
İlk aşamada kuşunuzun dışkısı için bir kod ya da komut belirleyin. Ben sultan papağanıma bu eğitimi verirken "ka-ka" demeyi tercih ettim. Her tuvaletini yaptığında belirlediğiniz kodu kuşunuza söyleyerek onu ödüllendirin. Hem kuşunuza hem de dışkısına bakarak belirlediğiniz kodu söylemeye uzun süre devam edin ve belirlediğiniz kodu algılamasını sağlayın, bunu başardığınızda ilerleyen aşamalar son derece kolay olacak. Bu aşamada sabırlı olmanızda fayda var çünkü kuşun verdiğiniz komutu algılaması bazen haftalar sürebilir. İkinci aşamada kuşunuzun nereye dışkılamasını istediğinizi belirleyin. Ben kafesten çıkarırken kuşun hemen kafesin önüne yapmasını tercih ettim. Kuşunuzu kafesten çıkarın ve yumuşak bir ses tonuyla tuvaleti için belirlediğiniz kodu söylemeye başlayın. Kuşunuz siz bu kodu söylediğinizde dışkısını yaparsa mutlu olduğunuzu ona gösterin ve onu ödüllendirin. Kuşunuz tuvaletini yapmadan başka yere gitmesine izin vermeyin. Bu uygulamayı onu her kafesten çıkardığınızda devam ettirin. Kuşunuz verdiğiniz komutla tuvaletini yapmaya başladığında ona nerede dışkılaması gerektiğini öğretmeye sıra gelir. Bu son aşamada dışkısını yapma sıklığına göre kuşu belirlediğiniz bölgeye götürmeli ve belirlediğiniz komutu tekrarlamalısınız. Ödül vermeyi unutmayarak bu son aşamanın süresini azaltabilirsiniz. Kuşlara tuvalet eğitimi vermek aslında bu kadar kolay. İşin sırrı kuşunuzla kurduğunuz iletişimde ve onu ne kadar iyi tanımanızda yatıyor.