Hamsterların Özellikleri ve Beslenme Şekilleri

Hamster beslemeye karar verdiyseniz ve hamsterların özellikleri ve nasıl beslenecekleri hakkında bir bilginiz yok ise bu yazı tam size göre.

Hamsterların Özellikleri ve Beslenme Şekilleri

Hamsterlar son dönemlerin en popüler evcil hayvanlarından biri. Peki hamster nasıl beslenir? Kedi, köpek, kuş gibi daha yaygın beslenen ev hayvanları için herkes az çok bilgi sahibiyken son 20 yıldır popüler olan hamsterlar hakkında birçok kişinin ne yazık ki bir bilgisi yok. Bu yazımızda hamsterların genel özellikleri, üremelerinin nasıl gerçekleştiği ve nasıl beslenebileceği konusunda önemli bilgiler bulacaksınız.

Hamsterların Genel Özellikleri

Kemirgen bir evcil hayvan olan Hamsterler son günlerde insanların en sık beslediği evcil hayvanlardan birisidir. Hamsterların vücutlarındaki tüyler kısa ve kırçıllıdır. Tüye rengi satı ve kahve tonlarındadır. Karın ve koltuk altında ipeksi tüyler gri ve beyaz renklidir. Derileri vücuda tam yapışmış değildir. Elle derisin çektiğiniz zaman derisi uzar ve vücutta oynak yapıdadır. Kuyrukları kısa tüyle kaplıdır. Kuyrukları ortalama 1 cm uzunluğundadır. Kuyruk uçları küt sonlanır. Ön ayağında 4, arka ayağında 5 parmak bulunur. Hamsterların yanaklarındaki kesecikler Hamsterların yemek deposu kabul edilir. Buraya topladıkları yemekleri yuvalarına götürürler. Buradaki yemekleri yavaş tüketirler. Gerekirse depolama yaparlar. Ön ayakları el görevi görülür. Kendilerini temizlemek, yemeklerini ağzına götürmek ve bir şeyi tanımak için ön ayaklarını kullanırlar. Meraklı hayvanlardır. Her şeyi merak ederler. Gözleri çok iyi görmeyen hamsterlerin burunları çok gelişmiştir. Hamsterlerin esnek ve gevşek bir yapıya sahiptir. Gözleri tam yuvarlak ve parlak yapıdadır. Ayaklarını ustaca kullanırlar. Güçlü olan hamsterler ayaklarını tutmak ve kavramak için kullanırlar. Vücudunda tüyler kuyruğun tamamını kaplar. Hamsterların boyu 15-20 santim olur. Ağırlıkları ise 200 gramdır.

Hamsterlarda Üreme

Hamster yavruları doğduktan sonra, ilk 5 hafta anneye ihtiyaç duyarlar. 5.haftadan sonra anneden uzaklaşırlar. Hamsterler hastalıklara karşı dayanıklı olup kolay hasta olmazlar. Hamsterler suya ihtiyaç duymaların karşı çok az su tüketirler. Her besin maddesi onlar için bir su kaynağıdır. Hamsterlerde gebelik yaklaşık 3 hafta sürer. Bu sürelerin 5-10 günü yavru doğumudur. Kendilerini yalayarak temizleyen hamsterlerin tükürüğündeki maddeler antiseptiktir. Hamsterların doğan yavruları öldüğünde hamsterler ölen yavruları yerler. Hamsterların Sevdiği Yiyecekler Hamsterler; buğday, mısır, arpa, yulaf ve keçiboynuzu gibi kuru gıdaları severler. Muz, elma, havuç, brokoli sevdikleri meyve ve sebzelerdir. Koşmak ve tırmanmak onlar için bir yaşam tarzıdır. Hamsterler sakin hareket edemezler. Bu yüzden onlara kafes içine mutlaka hamster koşu çarkı alınması gerekir.

Hamsterlarda Yaşam

Hamsterler özel hayatlarına çok düşkündür. Kendine ait olmayan bir kaptan yemek yemezler. Yalnız kalabilecekleri özel alanları tercih ederler. Küçük ve çok enerjili bir yapıya sahiptir. Bu yüzden kafesine dönme dolap gibi eğleneceği oyuncaklar almalısınız. Hamsterler yaklaşık 2 yıl yaşarlar. Renkleri ayırt etmekte ve uzağı görmekte zorlanırlar. Koku alma ve işitme duyuları çok gelişmiştir. Yanaklarında bulunan keseler ile dışarıdan yemek toplarlar. Bu keselerde vücut ağırlığının yarısı kadar yiyecek taşıması yapabilirler.

Hamsterlarda Barınma

Hamsterler yalnız olmayı tercih ederler. Bu yüzden kendisine özel bir kafes almanız gerekir. Hamster kafeslerinin; sert plastik, demir veya paslanmaz çelikten olmasına dikkat etmelisiniz. Kemirme özellikleri olduğu için diğer malzemeleri kemirirler. Kafesin altına yumuşak saman ve talaş koymak gerekir. Hamsterler için kış aylarında bir ısıtma gerekir.

Hamster ne yer?

Hamsterler; fındık, fıstık ve özel yemlerle beslenir. Su ihtiyacı günlük 10 ml civarıdır.