Kedi Isırmasından Kuduz Bulaşır Mı ? Kedi ısırırsa ne Yapmalıyım?
Evcil hayvanlar, milyonlarca kişi tarafından sevilmekte ve adeta bir aile ferdi olarak görülmektedirler. Özellikle sempatik, sevimli ve temiz hayvanlar olarak gösterilen kediler, evde beslenen en önemli hayvan topluluklarından biridir. Genelde zararsız oldukları bilinen kediler, istenmeyen davranışlar karşısında kendilerini koruyabilmek için ısırma refleksini gösterebilirler.
Isırma refleksi, kediler için bir savunma mekanizması olarak bilinmektedir. Özellikle kedi sahipleri, bu mekanizmanın nasıl çalıştığını çok iyi bilirler. Bu noktada ısıran kedilerin savunmaya geçtikleri veya canlarının yandıkları da düşünülmektedir.
Ev kedilerinin ısırmaları, zararsız olarak gösterilse de sokak kedilerinin ısırması, şüpheli durumlar arasında gösterilmektedir. Sizi ısıran kedinin kuduz olup olmadığını mutlaka bilmeniz gerekmektedir. Çünkü kedi ısırmasından kudur bulaşır mı sorusuna verilebilecek tek cevap evettir.
Kediler tarafından yapılan ısırmalar sırasında kedinin dişlerinde kendi salyası bulunmaktadır. Bu salya, kuduz kedinin virüslerinin vücudunuza girmesine neden olacaktır. Bu nedenle sokak kedilerinin sizi tırmalaması, büyük bir risktir ve mutlaka kontrol altına alınması gerekmektedir.
Kedi Isırmasından Sonra Ne Yapmak Gerekmektedir?
Kedi ısırığı, günümüzde kuduz hastalığına yakalanma faktörlerinin başında gösterilmektedir. Bu noktada uzmanlar, kedi ısırmasıyla kuduz bulaşma riskinin köpek ısırmasındaki bulaş riskiyle aynı olduğunu ifade etmektedirler. Bu nedenle köpek ısırmalarında olduğu gibi kedi ısırmalarında da kuduz şüphesine mutlaka dikkat edilmelidir.
Kedi ısırığına maruz kalındığında düşünülmesi gereken ilk şey, kuduza karşı alınacak ani önlemlerdir. Uzmanlar, alınan bu önlemlerin kuduz bulaş riskini azalttığını ve ilk müdahale açısından hayati olduğunu ifade etmektedirler. İşte, kedi ısırığından sonra dikkatle izlemeniz gereken o adımlar;
- Yara, açık yara şeklinde ve kanamalıysa mutlaka bölgenin sabun ve bol su ile yıkanması gerekmektedir. Fakat yara açıklığının çok fazla olduğu durumlarda sabun kullanımının gerçekleştirilmemesi gerekmektedir.
- Bol suyla yıkanan bölgede kan dolaşımını yavaşlatabilmek için buz uygulaması yapılmalıdır. Bu sayede kan akışı yavaşlar ve virüsün vücuda yayılma hızı da azalır.
- Tüm bu ilkyardım müdahalelerinin ardından kedi tarafından ısırılan kişilerin acilen bir sağlık kuruluşuna götürülmesi ve aşı – tedavi sürecinin ivedilikle başlatılması gerekmektedir.
Evcil Kedi Isırığından Kuduz Bulaşır Mı?
Evcil kediler, normalde sokak kedilerine göre daha hijyenik ve bakımlı ortamlarda bulunurlar. Bu nedenle evcil kedi ısırmalarının ardından kuduz vakalarına çoğunlukla rastlanmamaktadır. Bu noktada evcil kedilerin aşılanması çok önemlidir. Aşılı evcil kediler, genel olarak ısırma eyleminden sonra kişilere virüs bulaştırmamaktadırlar.
Fakat kedinin aşılarından tam olarak emin değilseniz veya evcil hayvanınızı bakımsız – hijyenik bir ortamda büyütüyorsanız ısırılmadan sonra kuduz riski de taşıyorsunuz demektir. Bu noktada mutlaka kuduz riskine karşı önlemlerinizi almalı ve ilkyardım uygulamalarının ardından bir sağlık kuruluşuna gitmelisiniz. Aksi halde kuduz belirtileri ortaya çıkacak ve hastalığın yayılması da hızlanacaktır.
Kedinin Kuduz Olduğu Nasıl Anlaşılmaktadır?
Bir kedi ısırığı ile kuduz olmanın önüne geçmek için kedilerin kuduz olup olmadığını önceden bilmekte fayda vardır. Kuduz hastalığı, çok eski bir hastalık olup insanlarda ve hayvanlarda sinir sisteminin merkezine etki etmektedir. Bu nedenle tarih boyunca oldukça tehlikeli hastalıklardan biri olarak ifade edilmektedir.
Bu noktada uyuz hastalığına yakalanmış olan kedilerin oldukça ürkek ve korkak oldukları ifade edilmektedir. Ayrıca bu hayvanların yabancı kişi ve cisimlere karşı da ilgileri artmaktadır. Özellikle uyuz kedilerde alışık olmadıkları gıdalara karşı yeme isteği oluşmaktadır. Ayrıca iştah konusunda azalma olurken su içme konusunda ciddi bir artış görülmektedir. Bununla birlikte kuduz kedileri diğerlerinden ayırabileceğiniz en temel özellikler, sık sık idrar yapmaları ve yara yerlerini sürekli kaşımaları olacaktır. Son olarak kuduz kedilerin gözlerinde irileşme ve kızarıklık durumunun oluştuğunu da belirtmekte yarar var.
Kuduz Kedi Isırığından Sonra İnsanlarda Oluşacak Belirtiler Nelerdir?
İnsanlarda kuduz başlangıcı sırasında genellikle iştahsızlık, kırgınlık, yorgunluk ve ateş bulguları görülebilmektedir. Ayrıca ısırılan bölgede ağrı ve duyu kaybı yer alırken duyu kaybının kuduzun ilk belirtilerinden olduğu ifade edilmektedir.
Kuduz hastalığının ilerlemesiyle kişilerde huzursuzluk, panik hali, uykusuzluk, aşırı saldırganlık, depresyon, uykusuzluk, titreme, karın ağrısı ve bulantı gibi belirtiler görülebilmektedir. Tüm bu sürecin ardından nörolojik belirtiler de gerçekleşir ve tedavi altına alınmayan hastalar, 7 gün koma sürecine girerek hastalığın son aşamasında hayatlarını kaybederler.Kısacası kedi ısırmasının tehlikeli olduğu durumları sıralamak da fayda var diye düşünüyoruz.
- Kedinin ısırdığı yerde morarma oluşması
- İştahsızlık
- Kırgınlık
- Yorgunluk
- Kusma
- Titreme
- Yutma güçlüğü
- Su içme korkusu
- Halüsinasyonlar
- Nöbet ve koma
- Isırılan bölgede uyuşma, karıncalanma veya ağrı
- Işık korkusu
- Anormal davranışlar