Köpeklerde burun akıntısı; Nedenleri ve tedavisi

Köpeklerin ıslak burunları ile tanınır, peki ya burun akıntısı? Bu normal mi, yoksa bir sağlık sorununun göstergesi mi olabilir? İşte köpeğinizin burnu hakkında bilmeniz gereken bazı önemli noktalar.

Köpeğimin Burnunun Akması Normal mi?

Köpeklerde kuru bir burun bir sorun olduğu yönünde yaygın bir yanılgı var. Köpeğin burnu duruma göre ılık, soğuk, ıslak veya kuru olabilir. Örneğin, birçok köpek, uykudan sonra kuru ve ılık bir buruna sahip olurken, dışarıda koşarken burunları daha ıslak olabilir.

Burunlarına bakmak yerine, köpeğinizin genel durumuna bakmalısınız. Eğer köpeğiniz iyi hissediyor ve sadece biraz berrak akıntı varsa, birkaç gün gözlem altında tutmak iyi olabilir.

Rahatsız edici bir öksürük, renkli veya yoğunlaşan burun akıntısı, veya hastalık belirtileri varsa, en kısa sürede veteriner ziyareti gereklidir.

Köpeklerde Burun Akıntısının Yaygın Nedenleri

İşte köpeklerde burun akıntısının en yaygın nedenleri...

Soğutma Amaçlı: Köpekler, insanlar gibi tüm vücutlarıyla terlemez. Bu nedenle sıcak havalarda veya çok oynadıklarında, köpekler nefes alıp verir ve burunlarını yalarlar. Bu, buharlaşmalı soğutmayla yardımcı olur.

Çevresel Alerjiler: Mevsimsel alerjiler, köpeklerde genellikle deri, kulak veya sindirim sorunları olarak ortaya çıkar. Ancak, polen, toz akarları veya diğer alerjenlere tepki olarak hapşırma, berrak burun akıntısı veya kızarık, sulanmış gözler de yaygındır.

Solunan Tahriş Ediciler: Köpekler, toz, duman, güçlü kimyasal kokular (temizlik malzemeleri vb.) veya hatta parfümler nedeniyle insanlar gibi hapşırma, burun tahrişi veya diğer solunum semptomları geliştirebilir.

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları: Bunlar arasında viral enfeksiyonlar (örneğin, köpek gribi virüsü ve köpek parainfluenza virüsü) ve bakteriyel enfeksiyonlar (örneğin, Bordetella bronchiseptica) bulunur.

Fungal Enfeksiyonlar: Fungal enfeksiyon riski ve enfeksiyon türü yaşanılan yere göre değişir.

Burun Polipleri, Kitleler veya Kanser: Burunda benign veya malign tümörler veya kitleler olabilir.

Burun Akarları: Köpeklerin burnunu etkileyebilecek parazit türleri mevcuttur.

Yabancı Cisimler: Köpeklerin her şeyi koklaması nedeniyle, burun geçişlerinde yabancı cisimlerin takılma olasılığı vardır.

Diş Hastalıkları: Şiddetli diş veya periodontal hastalıklar oronazal fistüllere neden olabilir.

Kanama Bozuklukları ve Toksisiteler: Bazı genetik durumlar ve enfeksiyonlar anormal kanamaya neden olabilir.

 

Eşlik Eden Semptomlar ve Anlamları

Burun akıntısıyla beraber ortaya çıkabilecek bazı yaygın semptomlar... 

Göz Akıntısı, Şişme ve Kızarıklık: Konjonktivit veya göz çevresindeki dokuların iltihabı, çevresel alerjiler, enfeksiyonlar veya diğer sağlık koşulları ile birlikte görülebilir. Kırmızı, sulanmış gözler özellikle alerji mevsiminde yaygındır. Ancak bu semptomlar, göz ülseri (özellikle köpeğiniz çok göz kırpıyor veya gözünü kapalı tutuyorsa) veya hemen ele alınması gereken diğer sorunları da gösterebilir.

İştah Azalması: Köpek normalden daha az yiyebilir veya tamamen yemeyi bırakabilir. Bir olası neden, hasta hissetmeleridir, özellikle ateşleri varsa veya öksürmekten boğazları ağrıyorsa. Çok akıcı veya tıkanmış bir burun da koku alma duyularını azaltabilir, bu nedenle yiyecekler daha az çekici olabilir.

Ters Hapşırma: Bu gürültülü (ama genellikle zararsız) durum daha çok küçük ırklarda görülür. Köpek kısa, tekrarlayan inhalasyonlarla "hapşırır", bu da onların horladığı gibi ses çıkarabilir. Bu epizodlar genellikle alerjenler, solunan tahriş ediciler veya heyecanla başlar. Genellikle ciddi bir sağlık endişesi olmasa da, yeni veya kötüleşen semptomların veteriner tarafından değerlendirilmesi en güvenli yoldur.

Kötü Nefes: Bu, ele alınması gereken diş hastalığının bir belirtisi olabilir. Ayrıca böbrek hastalığı gibi daha ciddi altta yatan sağlık sorunlarını da gösterebilir.

Muzzle'da Şişme: Hem şiddetli diş hastalığı hem de burun kanserleri/tümörleri, genellikle yalnızca muzzle'un bir tarafında lokalize olan şişmeye neden olabilir. Burun akıntısı genellikle yalnızca bir burun deliğinden sınırlıdır.

Kanlı Burun: Önemli burun tahrişi veya iltihabı ile meydana gelebilir. Ancak, toksik yutulmalar, kan pıhtılaşma bozuklukları, keneler tarafından taşınan enfeksiyonlar veya hatta kanser belirtisi de olabilir. En iyisi köpeğinizi hemen bir veteriner tarafından göstermektir.

Hastalık Belirtileri: Lethargy, kusma, gagging, kilo kaybı vb. enfeksiyonlar ve belirli diğer sağlık sorunları ile meydana gelebilir. Basit enfeksiyonlar gibi kennel öksürüğü bazı durumlarda hayatı tehdit eden zatürreye dönüşebilir, bu nedenle köpeğiniz iyileşmiyor veya hasta hissediyorsa veteriner bakımı aramak önemlidir.

Evinizde Tıkanmış Burnu Olan Köpeğinize Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz

Köpeğinizin teşhisi ve semptomlarına bağlı olarak, işte yardımcı olabilecek bazı şeyler...

Yüksek polen sayımı günlerinde köpeğinizi mümkün olduğunca içeride tutun.

Burun tahriş edicilerinden ve güçlü kokulardan kaçının. Koku içermeyen ürünler kullanın. Evdeki tozu temizleyin. Sigara içmeyin.

Mevsimsel alerji semptomları için Benadryl veya başka bir veteriner onaylı antihistamin kullanın. Güvenli formülasyonlar

Veterineri Ne Zaman Aramalısınız

Eğer dostunuz iyi hissetmiyorsa - halsiz, daha az yiyor veya hiç yemiyorsa veya sizi endişelendiren başka semptomları varsa - acil veteriner bakımına ihtiyacı var. Nefes alma zorluğu ve ciddi hastalık acil durumlardır.

İşte veterinerinizi aramanızı gerektirecek ve muhtemelen acil bir veteriner ziyaretine neden olacak birkaç durum...

Köpeğinizin burun akıntısı veya hapşırması birkaç günden fazla sürerse.

Nazal akıntı kötüleşirse, yoğunlaşırsa, kötü kokarsa veya berrak yerine bulanık, beyaz, sarı, yeşil veya kanlı hale gelirse.

Köpeğinizin ateş, iştah kaybı, kilo kaybı veya göz akıntısı gibi ek hastalık belirtileri varsa.

Evcil hayvanınızın öksürüğü varsa veya nefes alması normalden daha belirgin veya gürültülüyse.

Şüphelenirseniz, veterinerinizi arayın ve tavsiye alın. Köpeğinizin hemen gelip gelmemesi gerektiğine karar vermenize yardımcı olabilirler.