Muhabbet Kuşu Depresyon Belirtileri ve Nedenleri
Muhabbet kuşu depresyon belirtileri zamanında fark edilmediğinde sonuç geri dönülemez bir şekilde olabilir. Bu sebeple kuşunuzun fiziki olduğu kadar psikolojik sorunlarıyla da yakından ilgili olmanız gerekir.
Bu içeriğimizde muhabbet kuşlarının depresyonda olduklarını nasıl anlayabileceğimizi sıraladık. Aynı zamanda eğer kuş depresyona girmişse neler yapılması gerektiğini belirttik.
Muhabbet Kuşlarında Depresyon
Muhabbet kuşları hem fiziki hem de psikolojik olarak oldukça hassas canlılardır. Ne yazık ki bu sebepten hasta olabilen kuşlar genellikle depresyona girdikleri için ölebilmektedirler. Birçok kuşsever “Muhabbet kuşunun strese girdiğiniz nasıl anlarız?” sorusunun yanıtını öğrenerek bu probleme karşı erkenden tedbir almak istemektedir. Yazımızın devamında muhabbet kuşların depresyon belirtileri üzerine tüm bilgiler yer almaktadır. Muhabbet kuşu depresyon belirtileri içerisinde en sık rastlanan olanları agresiflik, iştah kaybı, tüy yolma, ses değişikliği ve stres çizgileri olarak bilinmektedir. Strese girmiş muhabbet kuşları genellikle ayni kilo kayıpları yaşamakta ve normalde tükettikleri besinlere göre daha az besin tüketimi yapmaktadırlar. Bunun yanı sıra depresyona girmiş muhabbet kuşları oldukça saldırgan tavırlar sergileyerek kendi tüylerini yolmaya başlarlar. Depresyon belirtileri içerisinde yer alan stres çizgileri genellikle birçok kişi tarafından doğrudan anlaşılamamaktadır. Bu çizgiler kuşların tüylerinin orta bölümlerine doğru koyu çizgiler halinde meydana gelmekte ve genellikle kuşların strese girdiklerini en çok belli eden belirtiler arasında yer almaktadırlar. Son olarak muhabbet kuşlarında görülen ses değişikliği genellikle depresyonda olan kuş türlerinden sıklıkla görülmektedir. Normal ses frekansının üstünde yüksek ses çıkarmaya başlayan muhabbet kuşları depresyona girmiş demektir. Toparlamak gerekirse muhabbet kuşlarında depresyon belirtileri şunlardır;- Mutsuz olmak
- Saldırgan tavırlar
- Kilo kaybı
- Tüylerini yolması
- Stres çizgileri çıkması
- Sesinde değişiklikler olması
Muhabbet Kuşu Neden Depresyona Girer?
Muhabbet kuşunun depresyona girmesinin birçok nedeni olabilir. Başlıca nedenler şunlardır;- Yalnız kalması
- İlginin azalması
- Yaşam alanında değişiklik olması
- Kafesinin ya da kafes içi düzeninin değişmesi
- Yetersiz beslenme
Muhabbet Kuşu Psikolojisi Nasıl Düzeltilir?
Depresyonda olan bir muhabbet kuşuna gösterdiğiniz ilgiyi arttırmanız gerekir. Birçok neden kuşunuzun psikolojisinin bozulmasına neden olabilir. Yaşam alanındaki değişiklikler, fazla gürültü, fazla ışık, daha az zaman ayırmaya başlamanız, besinsel sorunlar ve sıkılması bu sorunların başlıcalarıdır. Muhabbet kuşu psikolojisi nasıl düzeltilir? Diye soruyorsanız ilk yapmanız gerek sorunun nedenini belirlemek olmalıdır. Bunu anlamak içinse kuşunuzun depresyon belirtileri gösterdiği dönem ve öncesinin karşılaştırılması ile mümkün olacaktır. Kanatlı dostunuzun psikolojisini etkileyebilecek değişiklikleri tespit etmeli ve tek tek düzelterek nedeni bulmalısınız. Strese giren kuşla daha fazla konuşmak ve daha fazla ilgilenmek en etkili yöntemlerden biridir. Kuşunuzun yemini değiştirdiyseniz ya da verdiğiniz yem taze değilse bu da önemli bir faktördür. Kanatlı dostunuza mutlaka taze ve kaliteli yemler sunmanız gerekir.Muhabbet Kuşu Depresyondan Nasıl Çıkar?
Küçük dostunuzun psikolojik açıdan iyi olmadığını düşünüyorsanız hemen harekete geçmenizde fayda vardır. İlk olarak yapmanız gereken ona onu ne kadar sevdiğinizi belli etmek olmalıdır. Yani onunla daha fazla ilgilenmeniz, daha fazla konuşmanız ve daha fazla oynamanız gerekmektedir. Kuşları mutlu edebilmek için beslenmesine de mutlaka özen göstermelisiniz. Kaliteli yemlerin yanı sıra bu süreçte dal darı, ballı kraker gibi lezzetli ek gıdalar faydalı olabilir. Aynı zamanda stres karşıtı olarak hazırlanan B vitamini destekli kuş gıda takviyeleri bu süreçte kuşunuza yardımcı olabilir. Kuşunuzun kafes temizliği, kafesinde yeterince oynayabileceği oyuncak olması, suyunun günlük ve temiz içme suyu olarak temizlenmesi onu memnun edebilecek diğer durumlardır. Bu gibi durumlarda kuşunuzu sinirlendirecek ya da gücendirebilecek her hareketten kaçınmanız gerekir. Ona karşı sesinizi yükseltmemeye ve sinirlenmemeye azami ölçüde dikkat etmelisiniz.