Kedilerin Kalbi Nerede?
Kedilerin kalbinin nerede olduğu hayvanseverlerin merak ettiği bir konudur. Kalplerinin yeri, atış sayısının yani nabzının ölçülmesi ve dakikada kaç kez attığı ile ilgili bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.
[lwptoc]
Kedilerin kalbi kırmızı ile gösterilen bölgede yer almaktadır.
Kedilerde Kalbin Yeri
İnsanların ve kedilerin anatomisi farklıdır. Dolayısıyla kalbin yeri de farklı bir konumdadır. Kedilerde iç organlar yan yana konumlanır. Cinslere göre iskelet sistemlerinde farklılık görülse de tüm kedilerde iç organların yerleri aynıdır. Kedilerin kalbi sol alt tarafta göğüs duvarına yakın bir konumda 3. ve 4. Kaburganın arasındadır. Ayrıca akciğer ve dalağa yakındır. Heyecanlandıklarında yahut yorulduklarında nabızları artar ve kalp atışları dışardan da görülür. Böylece yeri biraz dikkatle kolayca tespit edilebilir. Küçük dostunuza gerektiğinde yardım edebilmek ve onu daha iyi tanıyabilmek adına kalbin konumunu öğrenmek önemlidir.Kedilerin Kalp Atışı Nasıl Ölçülür?
Kedilerin kalp atışlarını ölçmek için izlemeniz gereken adımlar şunlardır;- Arka bacaklardan herhangi birinde uyluğun iç kımına elinizi koyun.
- Atışları rahat bir şekilde hissedebildiğinizden emin olun.
- 15 saniye boyunca dikkatli bir şekilde sayım yapın.
- 15 saniye sayımdan çıkan sonucu 4 ile çarpın.
Kedilerin Kalbi Hızlı mı Atar?
Küçük dostunuzun sağlığı her şeyden önce gelir. Bu sebeple onun anatomisi hakkında bilgi edinmeniz önemlidir. Kedilerin kalbini tıpkı insanlarda olduğu gibi 4 odacıktan oluşur. Kalp atma sayıları dakikada 140 ile 220 arasındadır. Yavru kedilerde ise bu sayı daha yüksek olabilmektedir. İnsanların kapleri dakikada ortalama 60 ile 100 arasında attığından kedilerin kalp atış hızı bize normalden daha gelir. Ortalama verilere göre küçük dostlarımızın kalbi bize göre yaklaşık 2 kat daha hızlı atmaktadır.Kedilerde Kalp Rahatsızlığı Belirtileri Nelerdir?
Kedinizin kalbinde bir sorun olduğunu düşünüyorsanız vakit kaybetmeden bir veteriner hekimin görüşünü almak en sağlıklı yoldur. Bununla birlikte bazı belirtiler de küçük dostunuzda gözlemlenebilir. Ancak bazı rahatsızlıkların ilk aşamalarında hiçbir belirti gösttermediği de göz önünde bulundurulmalıdır. Özellikle kediniz yaş almışsa “Yaşlı kedi bakımı ve beslenmesi” içeriğimizi gözden geçirmeniz faydalı olabilir. Kedilerde kalp rahatsızlıklarının belirtileri şu şekilde sıralanabilir;- Solunumunda gözlemlenen farklılıklar
- Kronik öksürükler
- Aktivitelere karşı ilgisinin azalması
- Stres altında olması
- Kilosunda yaşanan ani değişimler
- Karnının şiş olması
- Bitkin ve yorgun görülmesi
- Bayılması
- Nöbet geçirmesi
- Diş etlerinde ve dilinde beyazlama görülmesi
- Huzursuz olması
- Nabzında artış gözlemlenmesi