Kedi Piresi Nedir, Neden Olur, Nasıl Temizlenir?  

Kedi Piresi Nedir, Neden Olur, Nasıl Temizlenir?  

Kedi piresi, kedinizin kürkünde dolaşan, kanıyla ziyafet çeken ve kaşıntıya neden olan küçük, hızlı hareket eden canlıların adıdır. Pireler her zaman kedilerde görülmez. Kedilerin pireye sahip olduklarını gizledikleri bilinmektedir. Kediniz üzerinde pire görürseniz, genellikle sizi şaşırtırlar. Kedide bite belirtileri bazen hafif bir kaşıntıdır. Bazen de bu sorun şiddetli saç dökülmesine ayrıca da kaşıntıya neden olur. Ancak pire gördüyseniz sakin olun, kedi piresinin temizlenmesi diğer hijyen ve sağlık sorunlarına nispeten kolaydır. [lwptoc]

Kedi Piresi Neden Olur?

Kedi piresi yüksek sıcaklıkta ya da yüksek nem oranına sahip mekânlarda gelişir ve büyür. Bu sebeple kedi vücutları en uygun ortamlardan birisidir. Yaz aylarında ya da kışın merkezi ısıtmaların olduğu mekânlarda kedi piresi elverişli koşullar sağlandığı için çoğalır.

Kedi Piresi Nasıl Anlaşılır?

Kediler, köpekler ve insanlar üzerinde beslenen en yaygın pire türünün adı ctenocephalides felistir. Kedinizin kaşındığını gözlemlerseniz ve sebebin pire olup olmadığından emin değilseniz, kesinlikle kedinize bir pire tarağı kullanmayı deneyebilir ve küçük siyah noktaların olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Bu siyah noktalara genellikle pire pisliği ya da kedi piresi yumurtası denir. Onları görmüyorsanız, bu onların orada olmadığı anlamına gelmez çünkü pire veya pire pisliğinin görülmediği yerlerde pireler az sayıda bulunabilir. Pireler kedilerin üzerine saklanmakta çok iyidirler. Diğer durumlarda, tarakta ortaya çıkan bu küçük siyah noktaları bulmak için eğitimli bir veteriner gözüne ihtiyaç duyulabilir. Herhangi bir siyah nokta bulursanız, nemli bir kağıt havluyla bazılarını parçalayın; pirelerin kiri kırmızıya dönecektir. Kırmızı renk, kedinizin kanının kalıntısıdır ve kedinizde pire kontrolünün gerekli olduğuna dair bir uyarıdır. Pireler yetişkin olmak için birkaç aşamadan geçer. Öncelikle pireler, yumurtalarını tüm döngünün gerçekleşebileceği konukçu hayvanın üzerine bırakır. Halınız, evcil hayvanınızın çöp kutusu vb. de dâhil olmak üzere diğer yumurtalar çevreye düşer. Yenidoğan bir larva, yetişkinin geride bıraktığı dışkıyla beslenir ve bir hafta ile 6-7 ay arasında gelişmeye devam eder. Kelebek gibi, larvalar da kendilerine bir koza örecekler ve burada yetişkin pirelere dönüşmeye devam edecekler. Bu, bu durumdan çıkmayı bir yıla kadar geciktirebilir. Sonrasında ise hepimizin bildiği gibi kendilerini göstermeye başlarlar.

Kedi Piresi Nasıl Temizlenir?

Kedi piresi sorunundan kurtulmak için izlemeniz gereken 3 adım vardır. Bu 3 adım aşağıda sıralanmıştır. "Kediden pire nasıl temizlenir?" diye merak ediyorsanız aşağıdaki adımları izlemesiniz.

Temizlik ve Pire Ürünleri

Kedi piresi temizlemek için ilk işiniz, kedinizi tarayarak ve banyo yaparak mümkün olduğu kadar çok pireyi ortaya çıkarmak olacaktır. Küçük rahatsızlıkların çoğu ortadan kalktıktan sonra, veteriner tarafından önerilen bir tropikal pire ürünü kullanarak daha fazla pire istilasını önleyebilirsiniz. Herhangi bir köpek pire ürünü kullanmamayı unutmamak önemlidir.

Banyo

Birçok kedi banyoya tolerans göstermez, bu yüzden bu adımı zorlamayın çünkü bu en önemli adım değildir. Kedinizi hafif şampuan ile yıkamak, üzerindeki canlı pireleri öldürebilir. Bu amaçla bir pire şampuanı kullanmak gerekli değildir. Sadece hafif bir kedi veya bebek şampuanı işinizi görecektir. Unutmayın ki pire banyoları ve şampuanlar tek başına pire probleminden kurtulmak için yeterli değildir.

Yaşam Alanı Temizliği

Ardından pireleri ve yumurtalarını evinizden çıkaracaksınız. Yetişkin pire tedavisi canlı pireleri öldürürken uygulanan bir tedavi yöntemi olmalıdır. Tüm yatakları iyice yıkamanız gerekir. Yatak örtüleri olmadan, yatağı, özellikle yumurtaların saklanabileceği yarıkları vakumlamak gerekir. Halıyı günlük olarak süpürün ve kullanılmış süpürge torbalarını çöpe atmanız gerekir. Bu kedi pire kontrol programını dikkatli bir şekilde takip ederseniz, pireler yakında evinizde bir hatıra haline gelecek ve yavru kedileriniz onları istenmeyen pirelerden ve bunların yol açtığı problemlerden kurtardığınız için size sonsuza kadar minnettar kalacaktır. Küçük dostunuz hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için "Kedi Bakımı" kategorimizde yer alan diğer içerikleri de kaçırmayın.