Kedimin Ağzı Kokuyor, Ne Yapmalıyım?
Kedilerde ağız kokusu birçok hayvanseverin dikkatini çeken bir problemdir. Bu sorunun nedenleri, nasıl ortadan kaldırılabileceği ve koku ile karşılaşıldığında ne yapılması gerektiğine yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Kedilerde Ağız Kokusu
Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de ağız kokusuna rastlanabilir. Birçok kedi sahibi; ağız kokusuna rastladıkları takdirde endişeye kapılıyor. Bu sorunun ciddi rahatsızlıkların belirtisi olduğu düşünülüyor. Siz de yazımız sayesinde kedilerde ağız kokusu hakkında çok işinize yarayacak türden bilgiler alabilirsiniz.Kedilerde Ağzı Neden Kokar?
Kedilerin ağzı farklı sebeplerden dolayı kokabilir. Bilhassa hoş olmayan kokuya sebebiyet veren bakterilerin artmasından mütevellit bu soruna rastlanır. Kedilerinin ağzının koktuğuna şahit olan kişilerin harekete geçmesi şarttır. Çünkü, bu ağız kokusu; aslında farklı problemlerin belirtisi olabilir. Bu sorun önemsenmediği takdirde kötü koku dayanılmaz seviyeye gelebilir. Sahibi; kedisini veterinere götürmek zorunda kalabilir. Kedinin ağzının olması gerektiği gibi temizlenmemesi beraberinde farklı sorunları getirir. O problemlerden birisi de ağız kokusu! Temizlenmeyen kedi ağzında bakteriler çoğalır. Bir başka deyişle, bakteri kaynaklı kötü ağız kokusu ortaya çıkar. Bunun yanı sıra, diş ve diş eti hastalıkları da tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de kötü kokuya sebebiyet verebilir. Kedilerin beslenmesi ve bakımı son derece önemlidir. Ancak, bazı kedi sahipleri; kedilerini kalitesiz mamalarla beslerler. Bu tür bir beslenme yüzünden kedilerde ağız kokusu meydana gelebilir. Buna ek olarak, cilt hastalığının da ağız kokusuna sebebiyet verebileceğini söylemek gerekir. Kedilerde ağız kokusu; daha ciddi sağlık sorunlarının bir belirtisi olarak kendisini gösterebilir. Bilhassa solunum yolu enfeksiyonu başta olmak üzere karaciğer ve böbreklerde oluşan enfeksiyon da hoş olmayan bir ağız kokusuna sebebiyet verebilir. Bu noktada, en az insanlar kadar kedilerin de ağız ve genel sağlığının önem taşıdığını bir kez daha hatırlatmak gerekir.Kedilerin Ağız Kokusu Nasıl Ortadan Kaldırılır?
Kedisinde dayanılmayacak türden bir ağız kokusuna rastlayan kişinin kedisini vakit kaybetmeden veterinere götürmesi tavsiye edilir. Veteriner; ağız kokusunun altında yatan sebebi bulmak adına birtakım testlere başvurur. Kedilerin bağışıklık sistemleri; bilhassa kış aylarında mikroorganizmalara karşı son derece savunmasızdır. Bu durum; böbrek yetmezliği gibi çok ciddi bir soruna sebebiyet verebilir. Böbrek yetmezliğinin belirtilerinden birisi de hoş olmayan ağız kokusudur. Ayrıca, diyabet; tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de görülen bir hastalıktır. Diyabet yüzünden kedinin ağzı kötü kokar. Kedilerin ağız bölgesinde birtakım enfeksiyonlar meydana gelir. Bu tür enfeksiyonlar; beraberinde karaciğer hastalıklarını ve beslenme kaynaklı farklı rahatsızlıkları da getirebilir. Bu noktada, veterinerin devreye girmesi şarttır. Çünkü, kedideki ağız kokusunun neden ortaya çıktığını net bir şekilde belirleyecek olan tek kişi kendisidir. Kedi sahibinin ağız kokusunun nedenini kendi başına belirlemeye çalışması yanlıştır. Hatta, bazı kedi sahipleri; ağız kokusunu ortadan kaldırmak adına bilinçsizce birtakım tedavilere başvururlar. Bu tür bir davranış beraberinde farklı sorunları da getirir. Sonuç olarak, kedinin ağız kokusunu ortadan kaldırmak adına her şeyden önce bu sorunun altında yatan sebep belirlenmelidir. Kedi bakımı üzerine bilgi edinmeye devam etmek için "Kedilerde kusma sorunu ve tedavisi" içeriğimizi de okumanızı öneririz.