Koyun En İyi Nasıl Beslenir?
“Koyun en iyi nasıl beslenir?” konusu hayvanseverler ve üreticiler tarafından merak edilmektedir. Ayrıca koyunların en sevdiği yiyecekleri ve besleme tekniklerini öğrenmek isteyen kişiler tarafından da bu soru sıkça sorulmaktadır. Bu içeriğimizde koç katımında besleme, gebelikte besleme, süt veriminde ve verimsiz dönemde besleme başlıkları altında koyun beslenmesi üzerine bilgilere ulaşacaksınız. [lwptoc] Koyun beslenmesi için birçok faktör bulunmaktadır. Koyunlar beslenirken dönemlere göre ayrılan bir beslenme programı izlenmelidir. Koyunlar kaba ve yoğun yem adlı yemleri yerken bu yemler gebelik dönemlerinde, süt verimi dönemlerinde farklılık göstererek verilmektedir. Koyundan verim alınabilmesi için bu dönemlere göre beslenmeye dikkat edilmesi gerekmektedir. Ayrıca koyunlar, iklime ve cinsiyete göre de farklı beslenme programı ile beslenmelidir. Koyun alacaklar ya da koyun sahibi olup beslenme yöntemini bilmeyenler ve koyun en iyi nasıl beslenir diye soranlar için yazımızın devamında dönemlere göre beslenme yöntemleri ele alınmıştır.
Koyunun En Sevdiği Yiyecek Nedir?
Koyunlar kaba yem denilen, selülozu yüksek olan kuru ot ve saman yemleri kolayca yerler. Ayrıca silo yemleri ve yeşil otlar da kaba yem ailesi arasındadır. Koyunlar kaba yem yiyerek de sağlıklı olur ve verim verir. Koyunların bu yemler ile yeterli beslenememesi halinde yoğun yem denilen, tahıl kırmaları ve küspedir. Yoğum yemler verim arttırıcı yemler olup, koyundan verim almak isteyenlerin tercih ettiği yemlerden biridir. Koyunların severek yedikleri yemler kaba yem ve yoğun yemdir.Koç Katımında Besleme
Koyunların koça verilme döneminde sağlıklı ve vücut ağırlıkları yeterli olmalıdır. Zira döllenme gerçekleştiğinde, koyunun döl tutması ve sağlıklı yavru elde edilebilmesi için, yetersiz beslenmemeli ve beslenmesi takviye yemler ile desteklenmelidir. Koyununun koça verilme dönemi her yörede farklı zamanlarda gerçekleşmektedir. Koça verilme döneminde beslenme, koyun merada ise yetersiz beslenme söz konusu olabilir. Böyle bir durum ile karşılaşılması halinde, koyunlar koça verilmeden iki hafta öncesinden toplamda 4 hafta boyunca ek yemleme ile beslenmelidir. Koça verilme döneminde koyunlara verilebilecek yemler,- Var ise 500 gram kuru yonca verilebilir. Bu miktar 1,5 kg kadar çıkarılabilir.
- Arpa yulaf karışımı ya da fabrika yemini başlangıçta 400 gram, sonrasında 700-800 gr arttırılabilir.
Gebelikte Besleme
Koç alımı gerçekleştikten sonra koyunun gebelik döneminde beslenmesi de çok önemlidir. Gebe koyunlar için beslenmede şunlara dikkat edilir,- Gebeliğin ilk üç ayı normal beslenme ile beslenebilir, yavru küçüktür.
- İlk üç aylık dönemde mera şartları yeterli ise ek yeme ihtiyaç yoktur.
- Merada ot durumu yeterli değilse gebe koyun meraya çıkmadan önce 250 gr ek yem yemelidir.
- Gebeliğin son 45. gününe gelindiğinde, yavru anne karnında 7 kat büyüyeceği için beslenme de bu yönde değişime uğrar. Bu dönemde takviye yemler; gebe koyunun süt verimini arttırmak, yavrunun da sağlıklı ve besili doğmasını sağlamaktır.
- Bu dönemde yem takviyesinde 300 gr başlanarak doğuma kadar 800 gr kadar çıkarılabilir.
- Ek yemlemede arpa, buğday, mısır gibi yemleri verebilir, protein kaynağı yüksek küspelerden verebilir ya da fabrikadan satın alarak ek yemleme yapabilirsiniz.
Süt Veriminde Besleme
Gebelik döneminin bitip, doğumun gerçekleşmesi ile koyunlar 16 hafta boyunca süt verirler. Koyunlar en çok sütü ilk bir ay içerisinde verirler. İkiz kuzulama gerçekleşti ise daha çok süt verimi gerçekleşir ve koyunun memelerinde süt kalmaz ve böylece daha çok süt üretimi meydana gelir. Gebeliğin son dönemine doğru süt veriminde beslenme,- Tek kuzulu koyunlara 700 gr dane yem karması,
- İkiz kuzulu koyunlara 1 kg dane yem karması vermeye devam edilmelidir.
- Kaba yem süt verimi için oldukça önemlidir. Kaba yemin kalitesi sütün kalitesi ile doğru orantılıdır.
- Sadece ot beslenmesi bu dönemde yetersiz kalır.
- Süt verimi için yemliklere kaya tuzu parçası ve çeşitli mineralli yalama taşları koyulması da önemlidir.
- İlk bir ayın sonunda destekleme yemi azaltılarak süt verme döneminin bitişine kadar sürdürülmelidir.
Verimsiz Dönemde Besleme
Koyunların, koça verilme dönemi beslenmesi ve gebeliğin son 45 gününe kadar olan dönemine verimsiz dönem denmektedir. Verimsiz dönemde beslenme ise, hayvanların normal beslenme döneminde yedikleri yemler ile sağlanmaya devam etmelidir. Bu kapsamda, merada besleniyorsa meraya çıkıp beslenmesi, merada yeterli ot olmaması halinde, 500 gr çayır otu ya da 300 gr kuru yonca otu verilebilir. Eğer bu besleme yöntemini gerçekleştiremiyorsanız, 200 gr dane yem takviyesi de verilebilmektedir. Bu yazı kapsamında koyun en iyi nasıl beslenir konusu, koyunların dönemsel olarak beslenme şekline göre ele alınmıştır.