Kediler Neden Tıslar?
Kedi tıslaması genel olarak olumsuz hallerde görülür. Fakat kedinizin her tıslayışında kötü bir etken bulunduğunu düşünmemeniz gerekir. Kedilerde tıslama, kedinin ağzını açıp gırtlaktan nefes üflemesiyle ortaya çıkar.
Kedilerde Tıslama Sebepleri
Ev kedilerinde veya sokak kedilerinde tıslama gözlenebilir. “Ev kedisi neden tıslar?” sorusunun cevabı hem ev hem de sokak kedileri için geçerlidir. Bir kedinin başlıca tıslama sebepleri şunlardır:- Sahibinin dikkatini çekme isteği
- Diğer kedileri veya farklı hayvanları korkutma isteği
- Bulunduğu ortamın fazla sıcak veya soğuk olması
- İstemediği şekilde okşanması
- Kendisine fazla yaklaşıldığı için rahatsız olması
- İlgisizlik sebebiyle stres yaşaması
- Acıkması veya susaması
Anne Kedi Yavrusuna Neden Tıslar?
İnsanlar gibi, hayvanlar da kendi aralarında bazı iletişim metotları geliştirmiştir. Anne kedinin yavrusuna tıslaması, çağırma veya uyarma anlamındadır. Anne kediler, uzaklaşan veya çok hareket eden yavrularını bu şekilde uyarır. Fazla hareket durumunda kedinin uyarı vermesi, yabani hayvanlardan korunma içgüdüsüyle alakalıdır. Anne kedi, sürekli kıpırdayan yavrusunun diğer hayvanları tahrik edebileceğini düşünür. Etrafta başka hayvan bulunmasa bile tıslayıp uyarı gerçekleştirebilir.Tıslayan Kedi Nasıl Sakinleştirilir?
Stres durumunda kedilerin tıslaması normaldir. Hayvanın genel tutumunda bir değişiklik gözlenmediği sürece tıslamalar problem sayılmamalıdır. Fakat kedi saldırganlaşıp sizi tırmalamaya, ısırmaya ve rahatsız etmeye başladığı zaman dikkatli olmalısınız. Biricik dostunuzun psikolojik sağlığını düzeltmek için yapabilecekleriniz şöyledir:- Kedi yuvasını ev içindeki farklı bir yere koyabilirsiniz. Çünkü yaşam alanından sıkılmış haldeki kediler strese daha kolay kapılır.
- Kediniz tıslamaya başladığında saldırganlık yapsa bile ona yaklaşmanız önerilir. Hayvanı korkutmadan ve incitmeden tüylerini okşamaya çalışmanızda fayda vardır.
- Tıslayan ve dişlerini gösteren kedinize mama verebilirsiniz. Sevdiği mamayı gören kedi büyük ihtimalle sakinleşecektir.
- Havaların aniden sıcaklaşması, kedilerde kısa süreli bunalımlar ortaya çıkarabilir. Havanın serin olduğu akşam saatlerinde kedinizi balkona çıkarıp havalandırabilirsiniz. Fakat durumdaki kedinizin kaçma riskini göz önünde bulundurmalısınız.
- Tüy yapısına uygun bir tarakla kedinizi tarayabilirsiniz.
Kedi Sahibine Neden Saldırır?
Hayvanların, sahiplerine karşı olumsuz davranışta bulunması büyük bir problemdir. Buna sebep olan şey çoğunlukla sahibin yanlışlarıdır. “Kedim bana saldırıyor” diyenlerin dikkat edebileceği detaylar şöyledir:- Kedinizi sürekli başkalarına emanet etmeyin, evde yalnız bırakmayın.
- Kedinizle zaman geçirirken başka şeylerle meşgul olmayın.
- Her gün en az 10 dakika onu okşayın.
- Kokunuzu tanıması için sık sık kucağınıza alın fakat hareketlerine engel olmayın.
- Sürekli yem kabından beslenmemesini sağlayın. Ara sıra kedinizin yemini avuç içinizle ona sunun.