Beyaz Kaplan Özellikleri, Nerede ve Kaç Yıl Yaşarlar?
Beyaz kaplanlar muhteşem görünümleriyle herkesi kendine hayran bırakan canlılardır. Bu muhteşem canlıların özellikleri nelerdir? Nerede ve kaç yıl yaşar?
Beyaz Kaplan
Beyaz kaplan kedigiller familyasına mensuptur ve Bengal kaplanlarından geldikleri düşünülür. Bu genel düşünceye rağmen Bengal kaplanlarının yanı sıra Sibirya kaplanlarında da beyaz rengine rastlanabilir. Ayrı bir tür olarak kabul edilmezler, sadece pigmentasyon farklılıkları bulunmaktadır. Her 10.000 doğumda sadece bir kez denk gelen olağan dışı genin hem baba hem de anne kaplanda olması sonucunda beyaz renkli olurlar.Beyaz Kaplan Özellikleri
Beyaz kaplan, bir kedi türü olan kaplan ailesinin alt türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Birçok ülkede “kar kaplanı” dense de ülkemizde beyaz kaplan adıyla anılmaktadır. Açık renkli olmasının sebebi, döllenme sırasında anne ve babadan resesif geni almasıdır. Soyu tehlikede olan canlılar arasında yer almaktadır. Dünyanın en yırtıcı hayvanlarından biridir. Yapılan araştırmalara göre diğer türdaşları ile karşılaştırıldığında, onlardan %80 daha vahşi olduğu gözlemlenmiştir. Etçillerdir ve gruplar şeklinde yaşamayı sevmektedirler. Grup içerisinde her zaman erkek bir lider bulunmaktadır. Avlanmayı da sürü şeklinde yaparlar. Ağız içerisinde ise 4 adet yırtıcı dişi yer almaktadır. Hızlı ve çevik hareket eden bu muhteşem canlılar iyi bir kamuflaj yeteneğine sahiptir fakat renkleri onlara bu konuda dezavantaj olmaktadır. Yüzmeyi severler ve iyi yüzücüdürler. Genellikle avlarını pusu kurarak yakalamayı seven bu harika canlılar yaklaşık 2 metre yüksekliğe zıplayabilmektedir. Ayrıca gece görüşlerinin de çok iyi olduğu bilinmektedir. Gözleriyle ilgili bilinen bir diğer özellik ise stresli durumlarda şaşı olarak bakmalarıdır. Yetişkin olanlarının boyutları 2,5 ila 3,5 metre arasında değişkenlik göstermektedir. Kiloları ise genellikle 150 ila 300 arasındadır. Bugüne kadar kaydedilen en uzun beyaz kaplan türünün 4,8 metre boya sahip olduğu bilinmektedir.Nesilleri Tükendi mi?
Beyaz kaplan hakkında bilinen ilginç bilgilerden biri ise, geçtiğimiz 50 yıldır hiç vahşi doğada görülmedikleridir. Nesli tehlikede olan bir hayvan türü olan beyaz kaplanların sayısının azalmasının nedeni, zengin kişilerin kaçak yollarla avlatarak dekoratif eşya olarak kullanmasından veya doğasına tamamen aykırı olmasına rağmen evcil hayvana dönüştürmesinden kaynaklanmaktadır. Bu muhteşem canlının sayısının azalmasındaki bir diğer etkili faktör ise renklerinden dolayı çok dikkat çekmesi hem saklanmakta hem de avlanmakta zorluk yaşamasıdır. Özellikle pusu kurarak avlandıkları için pigmentasyon farklı onlara doğal yaşamda büyük dezavantaj olmaktadır.Beyaz Kaplan Nerede ve Kaç Yıl Yaşar?
Beyaz kaplanlar, beyaz Bengal kaplanı olarak da bilinmektedir. En çok yaşadığı yerler Bengal ve Rusya olarak karşımıza çıkmaktadır. Yetişkin bir beyaz kaplanın yaklaşık ömrü 14 yıldır. Ancak doğal yollarla en az 10, en fazla 20 yıl yaşadıkları bilinmektedir. Yapılan araştırmalara göre dişi olanların erkek olanlara nazaran daha uzun yaşadıkları kanıtlanmıştır. Hayvanlar alemi içerisindeki en sert canlılar arasında yer alan beyaz kaplanlar üzerine hazırladığımız bu içeriğimizin ardından “Bengal Kaplanı” yazımız da ilginizi çekebilir.