Sıcak Havalarda Köpek Bakımı Üzerine Bilmeniz Gerekenler
Sıcak havalarda köpek bakımı nasıl olmalıdır? Köpekler sıcaktan etkilenir mi? Sıcağı sever mi? Onlar için güneş çarpması belirtileri nelerdir? Özellikle yaz aylarında küçük dostunuzun sağlığının olumsuz etkilenmemesi adına bilmeniz gereken bilgileri sizler için derledik. [lwptoc]
Sıcak Havalarda Köpek Bakımı
Sıcak havalarda köpek bakımı evcil dostunuzun sağlığı ve mutluluğu için bilgi sahibi olmanız gereken bir konudur. Köpekler de diğer bütün canlılar gibi sıcak havalardan önemli derecede etkilenebilmektedir. Bu nedenle de farklı bakım aşamalarına ihtiyaç duyabilirler. Sıcak iklim köpekleri, bahsi geçen sıcak havalardan çok fazla etkilenmese de özellikle soğuk iklim köpekleri için sıcak havalar çok zorlayıcı olabilir. Bu nedenle köpeklerin sıcak havalarda bakımları ekstra özen ister. Bu konuda nelere dikkat etmeniz gerektiğine yazımızın ilerleyen satırlarında yer verdik.Sıcak Havalarda Köpek Bakımı Nasıl Olmalı?
Gündüzleri güneş ışınlarının dik açı ile geldiği saatlerde köpeğinizi dışarı çıkarmamaya özen göstermelisiniz. Köpeğinizi gezdirmek için sabah erken saatleri ya da akşam serin saatleri tercih etmelisiniz. Eğer ev içinde de çok sıcak bir hava hakimse, klima ya da vantilatörden yararlanabilirsiniz. Evinizin bahçesinde ya da köpeğinizi gezdirdiğiniz alanda bir havuz ya da herhangi bir su kaynağı varsa köpeğinizin bu alanda vakit geçirmesini ve serinlemesini sağlayabilirsiniz. Su ile ıslatılmış kıyafetler ile de onları serinletmek mümkündür. Köpeğinizi gezdirmek için dışarı çıkardığınızda yanınızda onun içmesi için su bulundurmalısınız. Yürüyüş sırasında sık mola vermeniz gereklidir. Çok sıcak havalarda sıvı içeriği yüksek bir besin listesi oluşturmalısınız. Sıcaklıklar yükseldikçe köpeklerdeki su kaybı da artmaktadır. Su kaybının artması pek çok hastalığa davetiye çıkarır.Köpekler Sıcaktan Etkilenir Mi?
Sıcak havalarda köpek bakımı üzerine yeteri derecede bilgi sahibi değilseniz küçük dostunuzun sıcaktan etkilenme riski oldukça yüksektir. Köpekler ve sıcak hava denildiğinde bilinçli olmak her hayvansever için gerekli ve önemlidir. Farklı köpek ırkları, yaşadıkları ortama göre farklı sıcaklık hassasiyetine sahiptirler. Özellikle soğuk iklime ait olan köpeklerin, sıcak havalarda çeşitli komplikasyonlara maruz kalmaları kaçınılmazdır. Öte yandan sıcak iklime uygun olan köpeklerin bile güneşten korunması ve onlar için çeşitli önlemler alınması gerekmektedir. Bunun başlıca nedenlerinden biri, terleme fonksiyonuna sahip olmadıklarından vücut sıcaklıklarını insanlar gibi dengeleme oranlarının oldukça düşük oluşudur. Bu fonksiyon için dillerini dışarı çıkartarak serinlemeye çalışırlar ve solunum hızları artar. Sıcak havalarda köpek bakımı üzerine bilgilenmek sevimli dostunuzun havalar ısındığında ciddi problemlerle karşı karşıya kalmasının önüne geçmenize yardımcı olur. Köpeklerin tüyleri ne kadar ince ve sıcağa karşı dayanıklı olsa da güneş ve sıcak çarpmaları, bunalmalar, solunum durmaları ve bazen ölümlere sebebiyet vermektedir. Yapılan yanlışlar arasında köpekleri arabada bırakmak, kürklerini tıraş etmek ve güneşte yoğun aktivitede bulunmalarına izin vermek olarak gösterilebilir. Arabada kapalı kalan köpekler strese girerek hızlı nefes alıp vererek baygınlık geçirebilir. Arabanın içinde hava sirkülasyonunun olmayışı ile oksijen yetersizlikleri görülmeye başlamaktadır. Arabanın camlarının açık olması bile bazen yetersiz kalmaktadır. Hayvan sahipleri, köpeklerinin tüylerini keserek onların doğal serinleme mekanizmalarının bozulmasına yol açmaktadır. Bu yüzden sıcak havalarda tıraş ettirmek, sağlıklı bir çözüm olmamaktadır. Aynı şekilde köpeklerin sıcak kaldırımda yürümeleri, ayaklarını yakmaktadır. Bu durumda yürüyüş için uygun saatlerin tercih edilmesi bu sorunları ortadan kaldıracaktır.Köpekler Sıcağı Sever Mi?
Köpekler, yaşadıkları iklime göre sıcak havaları sevebilir ya da bu tür iklimlerden bunalabilir. Soğuk iklim köpekleri her ne kadar vücutları kalın yağ tabakasına ve kürke sahip olsa da sıcağa ihtiyaç duyar. Bu nedenle sıcak ortamlar onların daha iyi hissetmesini sağlar. Elbette bu durum onların çok sıcak havaları seveceği anlamına gelmiyor. Köpekler ve sıcak hava denildiğinde dikkatli olmakta fayda vardır. Soğuk iklim köpeklerinin sıcağı sevmesi, ancak soğuk havalarda ortamın ısıtılması ile açıklanabilir. Bu tür soğuk iklim köpekleri, ne yazık ki çok sıcak iklimleri sevmez. Çünkü kalın kürkleri nedeniyle sıcaktan daha çabuk bunalabilirler. Soğuk iklim köpeklerinin aksine, sıcak iklim köpekleri sıcağı sever. Fakat bahsedilen sıcaklık, onların sıcak çarpmasına maruz kalacakları bir sıcaklık olmamalıdır. Canlılık fonksiyonlarına zarar verebilecek her türlü sıcaklık, köpekler için hayati risk taşır. Bu nedenle köpeklerin aşırı sıcak havaları bilinçli olarak sevdikleri söylenemez.Köpeklerde Güneş Çarpması Belirtileri
Özellikle sıcak havalarda köpek bakımı üzerine deneyim ve bilgi sahibi değilseniz küçük dostunuz yaz aylarında ciddi problemlerle karşı karşıya kalabilir. Köpeklerde güneş çarpması belirtileri ile karşılaştığınızda vakit kaybeden bir veteriner hekimle iletişime geçmeniz gerekmektedir. Köpeğin vücut ısısı, özellikle sıcak havalarda periyodik olarak kontrol edilmelidir. Rektal termometre adı verilen aygıt sayesinde köpeğinizin vücut ısısını kontrol edebilme şansına sahipsiniz. Eğer köpeğinizin vücut sıcaklığı 38-41 derece arasında değişiyorsa, köpeğiniz sıcaktan bunalmıştır. Bu durumda onun serin bir ortama alınması gereklidir. 41 derece ve üzerinde bir sıcaklık okuması gerçekleştiriyorsanız bu durumda köpeğinizin güneş çarpması belirtileri gösteriyor olması mümkündür. Bu durumda kısa süre içerisinde veterinere başvurmanız çok önemlidir. Vücut sıcaklığının artmasının dışında, köpekler güneş çarpması nedeniyle baygınlık geçirebilir. Bu tür durumlarda en yakın veterinere başvurmak, oluşabilecek hayati risklerin önüne geçilmesini sağlar. Güneş çarpması geçirmiş köpeklerin damakları ve dilleri mavi renk alabilmektedir. Kusma, ishal ve kaslarda aşırı kasılmalar da güneş çarpmasının belirtileri arasındadır. Sıcak havalarda köpek bakımı üzerine hazırladığımız bu detaylı içeriğimiz sonrasında “Köpekler Alemi” kategorimiz altında yayınladığımız diğer içeriklerimizi okuyarak evcil dostunuz hakkında bilinçlenmeye devam edebilirsiniz.