Kedilerde Zehirlenme Belirtileri ve Nedenleri
Kedilerde zehirlenme belirtileri ve nedenleri nelerdir? Zehirlenmeye neden olan maddeler hangileridir ve ilk müdahale nasıl yapılmalıdır? Bu önemli soruları içeriğimizde yanıtlamak istedik.
Kedilerde Zehirlenme
Evcil hayvan sahiplerinin en korktuğu şeylerden biri de dostlarının herhangi bir maddeden dolayı zehirlenmesidir. Kedilerde zehirli maddeler denince akla çoğu zaman besinler gelse de onlar çeşitli bitkilerle ve otlarla, gazlarla ya da zehirli maddeleri derilerinin emmesi sonucu zehirlenebilmektedirler. Her zaman öldürücü olmasa da kedilerde zehirlenme vakaları ne yazık ki her yıl binlerce hayvanı öldürmektedir. Bu nedenle evcil dostunuz özellikle bahçe veya sokak gibi alanlarda dolaşıyorsa sürekli gözleriniz üzerinde olmalıdır. Eğer evcil dostunuzun zehirlendiğinden şüpheleniyorsanız onu acilen veterinere götürmeniz gerekmektedir. Peki kedilerde zehirlenme belirtileri ve nedenleri nedir?Kedilerde Zehirlenmeye Neden Olan Maddeler
Kedilerde zehirlenme vakaları ülkemizde genellikle birkaç maddeden dolayı kaynaklanansa da kediler için zehirli olan onlarca madde bulunmaktadır. Kedilerde zehirlenmeye neden olan maddeler şu şekilde sıralanabilir:- İnsanların içtiği ilaçlar genel kanının aksine kediler için oldukça zehirleyici ve ölümcül olabilmektedir. Kedi sahiplerinin en çok yaptığı hatalardan biri de kedilerinin hasta olduklarını hissettiklerinde, sularına aspirin karıştırmak veya kediye aspirin yutturmaktır. Şöyle ki insanları tedavi etmek için kullanılan Aspirin ilacı kedilere belirli bir dozun üzerinde verilirse öldürücüdür. Bu nedenle Aspirin başta olmak üzere kedileri hiçbir şekilde insanların kullandığı ilaçlardan verilmemelidir.
- Böcek ilaçları, kene ilaçları, pire ilaçları gibi birçok yüksek dozda kimyasal madde, kedilere derisinden, ağzından veya solunum yolundan etki ederek zehirlemektedir.
- Çamaşır suyu, çamaşır deterjanı, yüksek kimyasal içerikli oda kokuları gibi maddelerde özellikle yavru kedileri solunum yolları ile etkileyerek zehirlenmesine neden olabilir.
- Kediler için oldukça öldürücü olan ev bitkileri de bulunmaktadır. Bu nedenle evinize bitki almadan önce mutlaka veteriner hekiminize danışmalı ve bitkinin kediniz için herhangi bir tehlike olup olmadığını sormalısınız.
- Cıva, kurşun, çinko gibi ağır metaller de kedilerde öldürücü derecede zehirlenmelere neden olabilir.
- Veteriner Hekimler kediler için öldürücü olmasa da yavaş yavaş ömrünü kısaltan bir şeyin olduğunu daha söylüyor. Bu da şüphesiz insan yemekleri. İnsan yemeklerinde bulunan bolca yağ salça baharat ve tuz gibi maddeler kedilerin hem ömrünü kısaltıyor hem de çeşitli böbrek hastalıklarına yakalanmalarını sağlayarak kalitesiz bir yaşama olanak tanıyor.
Kedilerde Zehirlenme Belirtileri
Kedilerde zehirlenme belirtileri zehirlendiği maddeye ve kedinin genel sağlık durumuna göre farklılıklar gösterebilir. Eğer kediniz aşağıdaki belirtileri gösteriyorsa acilen bir veteriner hekime danışmanız gerekmektedir. Kedilerde zehirlenme belirtileri şunlardır:- Kusma,
- İshal,
- Halsizlik,
- Titreme,
- Sürekli uyuma ve koma hali,
- Kedilerin salyasının akması,
- Solunumda güçlük çekme,
- Düzgün yürüyememe,
- Cilt üzerinde renk değişimi şişlik ve veya morluklar,
- Şok hali,
Zehirlenen Kedilere İlk Müdahale Nasıl Yapılır?
Eğer evcil dostunuzun veya sokakta gördüğünüz bir kedinin zehirlendiğinde şüphelenirseniz öncelikle ilk yapmanız gereken şey panik yapmamak ve kedinizin solunum güçlüğü çekip çekmediğini kontrol etmektir. Veteriner hekim kontrolünde olmadan yapılabilecek her türlü eylem küçük dostunuzun daha da büyük riske atabilir. Bu gibi acil durumlarda serin kanlılığınızı korumak ve patili dostunuzun strese girmemesini sağlamak önemli bir detaydır. Veterinerin müdahalesi sırasında kedinin ne ile zehirlendiğini bilmek hayati derecede önemlidir. Bu yüzden küçük dostunuzun zehirlenmesine neden olan maddeyi tespit etmeniz önemlidir. Eğer zehirlenmeye neden olan maddeyi bulursanız yapabileceğiniz en iyi müdahale olacaktır. Çünkü bu bilgi tedavide oldukça zaman kazanılmasını sağlayacaktır. Daha sonra ellerinize kalın bir eldiven takarak kediyi bir kutunun veya taşıma kafesinin içine koyun. Eğer kedi cildine temas eden bir madde ile zehirlenmişse size bulaşmaması için bu durum önemlidir. Bu işlemlerin ardından kediyi acilen veterinere götürmeniz gerekmektedir. Kedilerde zehirlenme üzerine hazırladığımız bu içeriğimizin ardından "Kedi bakımı" kategorisi altında yer alan diğer içeriklerimizi de okumanız oldukça faydalı olacaktır.