Deniz İneği (Manati) Nedir, Türleri Nelerdir, Nesli Tükendi Mi?

Deniz İneği (Manati) Nedir, Türleri Nelerdir, Nesli Tükendi Mi?

Deniz ineği hayvanlar aleminde memelilerin eteneliler adındaki alt sınıfına mensup olan canlılardır. Bir diğer adı "Manati"dir. Tüm su türlerinde yaşayabilen deniz ineği, otçul hayvanlar ailesinde yer almaktadır. Her ne kadar isimleri inek olarak adlandırılsa da günümüzde nesli devam eden en yakın akrabaları filler olarak kabul edilmektedir.

Deniz İneklerinin Tarihçesi

Hayvanlar aleminin görkemli canlıları olan deniz ineklerinin kökenleri oldukça eskiye dayanmaktadır ve geçen milyonlarca yılda fizyolojik yapılarında birtakım değişiklerin olduğu bilinmektedir. Yaklaşık 50 milyon yıllık bir milada sahip olan deniz inekleri, başlarda tatlı su içerisinde yaşarken zamanla tuzlu suya adapte olmuşlar, kolları ve bacaklarını kaybederek günümüzdeki görünümlerine kavuşmuşlardır. Deniz ineklerinin ön bacakları geniş bir küreği andırmaktadır. Kuyruğu ise aynı balıklardaki gibi bir yüzgeç şeklindedir.

Özellikleri

Türlerine bağlı olarak ağırlıkları 250 kg ile 1500 kg arasında değişebilmektedir. Boyları ise ortalama olarak 2.5 metredir. Deniz ineklerinin diğer su canlılarından farklı olarak gözleri baş kısmında bulunmaktadır. Bu nedenle fok balığına da benzemektedirler. Göz kısmı, tuzlu sudan kaynaklı görme hasarlarını engellemek için kalın bir jelatin tabakasıyla, gövdesi de aynı şekilde yağ tabakası ile kaplıdır. Kökü olmayan dişlere sahip olan bu canlıların aynı zamanda dişleri öne çıkıktır.

Deniz İneklerinin Yaşamları

Genellikle kıyılara yakın yerlerde yaşamaktan hoşlanırlar. Ancak derin yerlere doğru yüzdükleri de gözlemlenmektedir. Bu canlılara kalabalık sürüler halinde rastlayabilmek pek mümkün değildir. Çoğunluklu küçük bir aile içinde yaşamayı tercih ederler. Yavaş hareket ederler ve hareket ederken fazla enerji harcamamak adına akıntının gücünden faydalanırlar.  Kesintisiz dalabilme süreleri yaklaşık olarak 20 dakikadır.

Deniz İneği Türleri

Deniz inekleri, kendi aralarında 3 türe ayrılmaktadır. Bu türlerin genel özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
  • Batı Hint : Gri veya kahverengi cilt rengine ve yuvarlak bir kuyruğa sahiptir. Batı Hint deniz ineklerinin ön ayaklarında bulunan tırnak izleri, aynı insanlarda ki parmak izleri gibi eşsiz ve benzersizdir. Yetişkin bir batı Hint deniz ineği, yaklaşık 13 metre uzunluğunda ve 1500 kilogram ağırlığındadır. Batı Hint denizinin dışında Karayipler, Meksika ve ABD kıyılarında da bu türe mensup olan canlılara rastlamak mümkündür. Bu türler kendi aralarında da ikiye ayrılmaktadır: Florida deniz inekleri ve Antiller deniz inekleri.
  • Batı Afrika : Batı Afrika kıyılarında yaşayan bu canlılar, batı Hint deniz ineği ile birçok benzerlik göstermektedir. Diğerlerinden farklı olarak bu deniz ineği türünün diğerlerinden çok daha kesin koku alma yeteneğine sahip olduğu söylenebilir. Ayrıca bu türe mensup canlılar hem tatlı hem de tuzlu suda kolay bir şekilde yaşayabilmektedir.
  • Amazon : Bütün deniz ineği türleri arasında en küçüğü olarak bilinmektedir. Yetişkin bir amazon deniz ineği, yaklaşık 9 metre uzunluğunda ve 500 kilogram ağırlığındadır. Ayrıca bu türdeki deniz inekleri diğer türlerin aksine pürüzsüz ve tüysüz cilt yapısıyla da dikkat çekmektedir. Türdaşlarının aksine amazon deniz ineğinin tırnakları bulunmamaktadır.
Yukarıda sıraladığımız türler, kendi aralarında da alt türlere ayrılmaktadır. Bununla birlikte günümüzde hayatta kalmayı başarabilen ne yazık ki sadece 4 Deniz ineği türü kalmıştır.

Deniz İneğinin Nesli Tükendi Mi?

Bir zamanlar dünyada en çok bulunan hayvanlardan biri olan deniz inekleri, sürü halinde yaşamaktaydılar. Bu yaşam şekillerini artık geride bıraktılar. Sadece 4 türü hayatta kalmayı başaran deniz ineklerinin neslinin tehlikede olduğu söylenebilir. Bunun nedeni bilinçsiz avlanma ve deniz ineği yumurtalarının özellikle Afrika ve Hint ülkelerinde yenmesidir. Alaska açıklarında yaşadığı bilinen ve yaklaşık 9 ton ağırlığına kadar ulaşabilen Steller deniz ineğinin soyu, 2000’li yılların başlarında, keşfedildikten 26 yıl sonra ne yazık ki tükenmiştir. Bu muhteşem canlılarla tanışmanızın ardından “Vahşi Hayvanlar Alemi” kategorimizdeki diğeri içerikleri de incelemenizi öneririz.