Kedilerin kulak hareketleri ve anlamları
Kedilerin kulak hareketleri ve anlamları nelerdir? Kediler kulaklarını neden kaşır, sallar ya da titretir? Küçük dostlarımızın hareketlerinin ne anlama geldiğini bu yazımızda bulabilirsiniz. [lwptoc]
Kedilerin Kulak Hareketleri
Eğer evinizi sevimli bir dostla paylaşmaya karar verdiyseniz ve bu dost bir kedi ise oldukça şanslısınız demektir. Kediler bilimsel olarak kanıtlanmış bir şekilde yaşadıkları eve huzur getiren ve sahiplerinin stresini azaltan canlılardır. Evcil dostunuz elbette konuşamıyor olacak ancak onun hareketlerinden ne anlatmak istediğini ve derdini anlamanızın yolları da bulunuyor. Örneğin kedilerin kulak hareketleri onların birçok duygusunu ele veriyor. Kedilerin en çok yaptığı hareketler arasında yer alan kulaklarını sallaması, titretmesi, eğmesi veya kaşıması aslında ruh hallerinin birer belirtisi. Siz de bu konu hakkında fikir sahibi olarak evcil dostunuzla daha iyi anlaşılabilir ve onu mutlu edebilirsiniz. Kedilerin kulak hareketleri ve anlamları konusunu başlıklar halinde ele almak istedik.Kediler Kulaklarını Neden Kaşır?
Evcil dostlarımız başta olmak üzere kedilerde en çok görülen ve anlam verilemeyen davranışlardan biri de kulak kaşıntısıdır. Kedilerde kulak kaşıntısı psikolojik ve fiziksel olarak birçok sebebe bağlı olabilir. Uzman veterinerler ve hayvan bilimcileri eğer altında herhangi bir fizyolojik sebep yatmıyorsa kedilerin stresli olduğu anlarda kulaklarını kaşıdığını söylüyorlar. Kedilerde en büyük stres sebepleri başka bir hayvanla aynı ortama girmektir. Örneğin halihazırda bir kediniz varsa ve yeni bir kedi aldıysanız eski dostunuz da kulak kaşıntısı gözlemleyebilirsiniz. Böyle durumlarda veterinerler eğer Kediniz kulaklarını kaşımaya abartılırsa stres yaratacak durumları ortadan kaldırmanıza önermektedir. Çeşitli fiziksel sebeplerde kedilerde kulak kaşıntısının nedeni olabilir. En çok rastlanan kulak kaşıntısı nedeni evcil dostumuzu yıkarken kulağına su kaçırmamızdır. Kulağa kaçan su kedilerde mantara ve iltihaba sebep olabilir. Eğer kendinizde olan kulak kaşıntısının herhangi bir psikolojik nedeni olmadığını düşünüyorsanız evcil dostunuzu bir an önce bir veterinere götürmeli ve uygun tedaviye başlamalısınız. Pire ve kene gibi hayvanlarda ayrıca kulak bölgesine yapıştığında kedilerde kulak kaşımaya sebep olmaktadır. Ancak bu tür hastalıklardan ziyade kedilerin doğal olarak da kulakları kaşınabilir ve kaşıyabilirler. Ancak kulak kaşıma kronik ve sürekli hale geldiyse tırnakları ile zarar vermemeleri için tedavi edilmesi gerekmektedir.Kediler Kulaklarını Neden Sallar?
Kedilerde kulak sallamanın birçok nedeni olabilir ancak gönül rahatlığı ile söyleyebiliriz ki genellikle mutlu olduklarında kulaklarını sallar ve hareket ettirirler. Eğer kedinizle oyun oynarken onunla vakit geçirirken veya severken kulaklarını salladığını gözlemliyorsanız tahmin edildiği üzere mutluluktan kaynaklanmaktadır. Ancak kediniz merakla bir şeylerle oyalanıyor, onu izliyor veya avlamaya çalışıyorsa da kulaklarınızı salladığını gözlemleyebilirsiniz. Genel olarak evcil dostunuzun kulaklarını salladığını görüyorsanız bu tamamen doğal bir tepkidir ve endişelenmenizi gerektirecek bir durum yoktur.Kediler Kulaklarını Neden Titretir?
Kediler hiçbir hareketi rastgele yapmamakla birlikte yukarıda da anlatıldığı üzere her hareketleri bir anlam taşımaktadır. Uzman veterinerlere göre kediler kulaklarını neden titretir sorusunun cevabı kesinlikle ciddiye alınmalıdır. Kedilerde kulak titremesinin başlıca sebepleri arasında stres hipoglisemi, hipertermi ve hipotermi gelmektedir. İnsanların sık sık yaşadığı stresi kedilerde yaşamaktadır ve bu strese tepki olarak kulaklarını titreterek depresyon belirtileri göstermektedir. Hipoglisemi de evcil dostunuz da kan şekerinin aşırı düşmesi demektir bu durum genellikle kedilerin uzun süre beslenmemesinden kaynaklanmaktadır. Hipertermi, kedimizin ateşinin aşırı yükselmesi anlamına gelmektedir. Özellikle yaz aylarında evcil dostunuzun hipertermi geçirme olasılığı artmaktadır. Kedilerde hipertermi vücut ısıları 41 dereceye ulaşınca başlar. Eğer evcil dostumuzun hipertermi geçirdiğinden şüpheleniyorsanız makat kısmından 1 derece ile ateşini ölçmemiz gerekmektedir. Ateş 39 dereceden yüksekse evcil dostunuza acilen bir veterinere götürmelisiniz. Son olarak hipotermi ise vücut ısısının aşırı derecede düşmesi ile oluşur. Soğuk kış aylarında kedilerde hipotermi geçirme olasılığı artmaktadır. Evcil dostunuz veya sokaktan bulduğunuz bir kedinin hipotermi geçirdiğinden şüpheleniyorsanız acilen onu ısıtmanız ardından da veterinere götürmeniz gerekmektedir. Kedilerin kulak hareketleri ve anlamları üzerine hazırladığımız bu içeriğimiz sonrasında küçük dostlarımız üzerine daha fazla bilgi edinmek adına “Kedilerin ömrü kaç yıl olur?” başlıklı içeriğimiz de dikkatinizi çekebilir.