Köpeklerde Stres Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
Köpeklerde stres belirtileri, nedenleri ve tedavisi her hayvanseverin bilgi sahibi olması gereken konular arasında yer almaktadır. Köpek bakımını üstlenen hayvanseverler bu konudaki bilgilerle bu sorunun üstesinden gelebilir ve nedenini anlayabilirler.
[lwptoc toggle="1"]
Köpeklerde Stres
Stres sadece insanlara özgü bir duygu bozukluğu değildir. Köpeklerde stres tıpkı insanlarda olduğu gibi rastlanabilir bir durumdur. Bununla birlikte bazen sebebini anlamlandıramadığımız birçok olumsuz köpek davranışının altında yatan sebep olarak stres gösterilebilir. Yaşanan stres bedensel ve zihinsel anlamda köpek sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu yazımızda köpeklerde stres belirtileri nelerdir, ne gibi önlemler alınmalıdır gibi konulara değineceğiz.
Köpeklerde Stres Belirtileri
Köpeklerde stres belirtileri olarak 12 semptom ön plana çıkmaktadır. Köpeklerde stres belirtileri başlıca olarak şunlardır;
- Hızlı Hızlı Nefes Alıp Verme
Eğer köpeğiniz hareket halinde değilken hızlı hızlı nefes alıp veriyorsa ve bununla beraber normalden çok daha fazla salya akıtıyorsa stresli olabilir.
Köpekler normalde yalanma davranışını sergilerler. Süreklilik arzetmediği taktirde bu davranış normal karşılanabilir. Ancak köpeğiniz son zamanlarda aşırı yalanma davranışı içerisindeyse stres yaşıyor olabilir.
Köpeklerde ishal rahatsızlığı çeşitli hastalıklarda karşılaşılan bir durumdur. Köpeğinizin ishal olduğunu gördünüz; ancak herhangi bir sağlık probleminin olmadığına da eminseniz, köpeğiniz stresten kaynaklı ishal olabilir.
Köpekler bazı dönemlerde ısırma eylemine daha yatkın olurlar. Hiçbir ihtiyaçları olmamasına karşın; anlamlandıramadığınız bir ısırma eğilimi gözlemliyorsanız, köpeğinizde stres belirtisi var demektir.
Köpeğiniz sık sık pati kaldırıyorsa bir şeylerin yolunda olmadığının, ters gittiğinin haberini veriyor demektir. Köpeklerde görülen sık pati kaldırma davranışı da stres belirtisi olabilir.
Havaların sıcak olduğu dönemlerde, köpeğinizin üşüme ihtimali yokken titrediğini görüyorsanız ortada bir sorun var demektir. Çünkü köpekler yaratılışları itibariyle soğuğa karşı dayanıklı hayvanlardır ve kolay kolay üşüyüp titremezler. Köpeğinizde hava koşullarının kötü olmadığı dönemlerde titreme davranışını gözlemliyorsanız, köpeğinizin strese girdiğine dair bir sinyal alıyorsunuz demektir.
Köpekler nesneleri, yiyecekleri koklayarak tanımak isterler. Ancak diğer saydığımız maddelerde olduğu gibi koklama davranışının da aşırı görülmesi stresten kaynaklanabilir.
Köpekler yılın belirli dönemlerinde tüy dökerler. Tüylerinin yenilenmesi için bu durum zaten gereklidir. Ancak köpeğiniz normal seyrinden çok daha fazla, aşırı şekilde tüy döküyorsa köpeğinizin stress yaşayabileceği ihtimalini göz önünde bulundurmalısınız.
Ortada herhangi bir risk durumu ya da köpeği rahatsız edecek bir faktör olmadan, köpeğinizin aşırı havlaması da stres belirtileri arasındadır.
- Köpeğin Sürekli Hareket Etmesi
Köpeğinizin sürekli olarak hareket halinde olması, ortada bir sorun olduğunun sinyalidir. Köpekler her ne kadar hareketli hayvanlar olsalar da; gereğinden fazla hareket etmeleri stres belirtisi olabilir. Eğer köpeğiniz hiç dinlenmeden, normal zamanlardan farklı olarak sürekli hareket halindeyse stres faktörü aklınıza gelmelidir.
Köpeğiniz her gördüğü cismi veya nesneyi kemirmek için çabalıyorsa stres yaşıyor olabilir. Yiyebileceği türden kemik gibi cisimleri normal diyebileceğimiz sürede kemirmesinde problem yoktur. Ancak her önüne gelen nesneyi aşırı olarak kemirme çabası içerisindeyse stresli bir dönemden geçiyor olabilir.
- Kuyruğunu Bacaklarının Altına Kıstırma
Köpeklerdeki stres belirtilerinden sonuncusu ise köpeğin kuyruğunu arka bacakları arasından altına kıstırmasıdır.
Köpeklerde Stresin Nedenleri
Köpeklerde stresin ortaya çıkmasının altında yatan bazı nedenler vardır. Şimdi madde madde bu nedenlere bakalım.
- Eğitim konusuna dikkat edilmemesi, köpeğin hiç eğitilmemesi
- Köpeğin yaşam alanının değiştirilmesi (taşınma gibi)
- Fiziksel hastalıklar
- Sürekli bağlı kalması, hiç dışarıya çıkmaması
- Sahibi tarafından azarlanması ve sahibinin ilgisiz davranması strese neden olabilecek başlıca sebepler arasında gösterilebilir.
Köpeklerde Stres Tedavisi
Köpeklerde stres tedavisi, köpeğinizin fiziksel ve ruhsal anlamda sağlıklı olması için önem verilmesi gereken bir durumdur. Köpeğinize iyi bir eğitim vererek, günlük egzersizler yaptırarak, onunla çeşitli oyunlar oynayarak, sağlıklı beslenmesi için uzmanların yönlendirmesi doğrultusunda besleyerek, daha fazla onunla zaman geçirerek stresten kurtulmasını sağlayabilirsiniz. Kısacası, köpeklerdeki stresin en temel tedavisi ilgidir diyebiliriz.
Köpeklerde stres belirtileri ve tedavisi üzerine hazırladığımız bu yazımızın ardından küçük dostlarımızın sağlığı üzerine daha fazla bilgi edinebilmek adına
köpeklerde protein fazlalığı içeriğimizin de ilginizi çekebileceğini düşünüyoruz.