Yeşil, Siyah, Mavi, Pembe Renkli Yumurtlayan Tavuk Cinsleri
Alışık olduğumuz yumurta renginin dışında yeşil, mavi, siyah ve pembe yumurtlayan tavuk cinsleri ve özellikleri, tavukçuluğu hobi amaçla yapan kişilerin yanı sıra kazanç amaçlı yapanlarında dikkatini çekmektedir. Üstelik bu yumurtaların yenilebilir olması ve daha fazla yararlı oldukları iddiaları, renkli yumurtalara olan ilgiyi bir hayli artırmıştır. Yumurtacılık sektörü içerisinde başlı başına bir sektör haline gelen renkli yumurtalar, yenilmenin dışında hobi amaçlı olarak da ilgi görmektedir.
Mavi, Pembe, Yeşil ve Siyah Yumurtlayan Tavuk Cinsleri
Renkli yumurtalayan tavuk cinsleri ve özellikleri ile bu tavuklar hakkında merak edilen bazı hususlar aşağıda yer almaktadır.
Mavi Yumurtlayan Tavuk Cinsleri ve Özellikleri
Araucana: Quetros ve Collonocas ırklarının birleşimi olarak bilinen Araucana ırkı, kuyruksuz tavuklar olarak da bilinirler. Ana vatanları Şili olan bu tavuklar, hassas yapıda oldukları için temizlik ve bakımlarına dikkat edilmelidir. Daima mavi olarak yumurtladığı bilinen bu ırk, renkli yumurtlayan tavuklar arasında popülerdir.
Mavi Yumurtlayan Easter Egger Tavuğu Paskalya Easter Egger Tavuğu: Karışık bir cins olduğu için onu doğrudan bir cins olarak nitelendirmek mümkün değildir. Mavi renkli yumurtlaması nedeniyle ilgi gören bu tavuklar, dayanıklı, zeki ve sıcakkanlı yapıları ile dikkat çekerler. Bu tavuğun en önemli özelliklerinden biri, mavi dışında zeytin rengi, yeşil ve gül kurusu renklerinde yumurtluyor olmasıdır. Cream Legbar: Araucana ve Leghorns ırklarının birleşimidir. İngiltere’de yaygın olarak beslenen Cream Legbar, kümes yerine açık alanda yaşamayı sevmektedir. Yumurtadan çıktıklarında dişi ve erkeklerini ayırt etmek mümkün olmaktadır. Mavi yumurtlamanın yanı sıra açık yeşil ve turkuaz renklerinde yumurtladıkları da bilinmektedir. Ameraucana: Araucana cinsleri daha yaygın olarak tercih edilse de Ameraucana ırkı da tercih sıralamasında Araucanalara oldukça yakın olarak öne çıkmaktadır. Sakallı manşonlu olmasıyla bilinen bu ırk, beslenme ve bakım açısından oldukça kolaydır. Kayrak renkli bacaklara sahip olan Ameraucanalar, her zaman mavi yumurtlamalarıyla bilinirler. Arkansas Blue: Bu cins ise aslında bir ırk olmayıp, genetiği ile oynanması nedeniyle mavi yumurtlamaktadır. Bakımları kolay olsa da beslenmelerinde biraz daha dikkat edilmelidir. Hassas yapıya sahip olduklarından dolayı, beslenme ve yaşam koşulları önemlidir.
Yeşil Yumurtlayan Tavuk Cinsleri ve Özellikleri
Araucana: Araucana ırkında yer alan bazı cinsler tam olarak yeşil olmamakla birlikte, mavi yumurtlamalarının yanı sıra yeşil renkli yumurtalarda bırakabilmektedirler. Barnevelders: Hollanda kökenli ırklardan biri olan Barnevelders tavuk türleri, genellikle yeşil yumurtlayan türlerden biridir. Cochins ve Brahmas birleşimi olan bu tavukların tüyleri siyah-beyaz veya deve tüyü renklerinde de olabilmektedir. ABD’de “Mükemmellik Standartları” arasında yer verilen Barneveldersler, İtalya ve Avrupa’nın farklı ülkelerinde yaygın olarak tercih edilmektedirler. Olive Eggers: Zeytin yeşili yumurtaları ile dikkat çeken Olive Eggers cinsleri, yılda ortalama 200 yumurta bırakırlar. Ancak tavuğun melez bir cins olması nedeniyle bu sayı beslenme ve yaşam koşullarına göre farklılıklar gösterebilmektedir. Yeşil yumurtalarının yanı sıra koyu ve mavi renkli veya kahverengiye çalan yeşil renkleri de bulunmaktadır. Favaucana: Melez bir ırk olan Favaucana, yeşil yumurtlayan tavuk cinsleri arasında bulunuyor. Oldukça sevimli ve sıcakkanlı olan bu melez, Ameraucana ve Favorelle cinslerinin bileşeni olarak bilinmektedir. Yumurtaları genellikle adaçayı yeşili rengindedir. Bakımları biraz daha zor olsa da beslenme alışkanlıklarında fazla seçici olmamaları, tavuk besleyicileri için bir avantaj olabilmektedir.
Pembe Yumurtlayan Tavuk Cinsleri
Easter Eggers: Easter Eggers mavi yumurtaların yanı sıra, pembe yumurtada bırakan tavuklar arasındadır. Özellikle bazı cinslerinin açık mavi renkler yerine, daha çok pembe yumurta bıraktıkları da bilinir. Bu tavuklardan yılda 250 kadar yumurta alınması mümkündür. Light Sussex: Bu cins kümes veya kapalı alanlarda beslenmek yerine, daha çok bahçede gezmekten hoşlanır. Yiyecek arama konusunda mükemmelliğe ulaşan bir duyarlılıkları vardır. Bu yüzden beslenme maliyetleri son derece düşüktür. Yıllık 250’ye yakın pembe yumurta bırakırlar. Hoş görüntüleri ile süs tavukları arasında oldukça tercih edilen bir türdür. Birçok süs tavuğu türünde olduğu gibi, Güney Amerika kökenlidir. Barred Rock: Son olarak pembe yumurtalayan tavuk cinsleri arasında yer vereceğimiz Barred Rock, yılda 280 tane yumurta bırakan verimli bir tavuktur. Eti amacıyla da yaygın beslenen tavuk, açık pembe yumurtaları ile dikkat çeker. Bakım ve beslenme özellikleri kolaydır. Bahçede kendi yemlerini bulma konusundaki kabiliyetleri, yem masraflarının az olmasına neden olmaktadır. Renkli yumurtlayan tavuk cinsleri üzerine hazırladığımız bu kapsamlı içeriğimizin ardından "Hayvanlar Alemi" kategorimizdeki diğer yazılarımızın da ilginizi çekebileceğini düşünüyoruz.