Makrakanta Balığı
Makrakanta balığı akvaryumlarda en sık rastladığımız balık türlerinden biridir. Bilimsel adı Chromobotia maracanthus olarak belirtilmiştir. Özellikleri ve görünümleri ile akvaryumseverlerin dikkatini çeken bu muhteşem balık hakkında fiyatı dahil tüm merak ettiklerinize yazımızda yer verdik.
Makrakanta Balığı Özellikleri
Coğrafik kökeni Güney Doğu Asya’dır. Uzunlukları en fazla 30 cm kadar olmaktadır. Ortalama olarak 11 - 14 cm arasında olurlar. Karakteristik olarak baktığımızda kendi türlerine karşı davranışları oldukça agresiftir. Beyaz beneklere karşı oldukça hassastırlar. İyi bir bakım ile uzun yıllar yaşayabilirler. Makrakanta balığının özellikleri başlıca şöyledir;- Hem etçil hem de otçul olarak beslenirler.
- Davranış biçimi agresiftir.
- 10 yıl civarında yaşarlar, çok nadir olmasına rağmen 20 yılını aşan örnekleri de vardır.
- Akıntılı suları tercih ederler.
- Salyangoz düşmanıdır.
Akvaryumu Nasıl Olmalı ?
Makrakanta hassas bir balık türüdür. Dolayısıyla bakımı için özen ve ilgiyle beslenmesi gerekmektedir. Akvaryumun büyüklüğü, pH değeri, suyun sıcaklığı özellikle dikkat edilmesi gereken noktalardır. Bu balığı besleyeceğiniz akvaryumun boyutu 30 ile 50 cm arasında olmalıdır. Akvaryumda bulunan suyun ısısı 25 ile 30 derece arasında olmalıdır. Önerilen pH değeri 6-7 arasındadır. Sürü halinde yaşamayı sevdikleri için akvaryumda birkaç tane daha makrakanta balığı bulunmalıdır, aksi halde stres olurlar. Başlangıç için en az 250 litrelik bir akvaryum gerekir. Makrakanta balıkları, akıntılı suları sevdiği için akvaryumunda bu şekilde olmasını ister. Akvaryumda bitki, taş parçaları ve mağaraların bulunmasını çok sever.Makrakanta Balığında Üreme
Makrakanta balıkları düz yumurta dökerek ürerler. Uzunluğu 15 cm olduğunda üremeye başlayabilir. Akvaryumda üremesi çok zordur. Makrakantaların erkek mi dişi mi olduklarını ayırt etmek basittir. Bunun için kuyruğunda bulunan yüzgece bakmalısınız. Yüzgeç içe doğru kıvrımlı ise erkek demektir. Bu kıvrım mevcut değilse, balık dişidir.Ne Yer ?
Fırsatçı ve hepçil bir balık olan Makrakantalar, omurgasızlar ve böceklerle beslenirler. Kan kurdu ve donmuş siyah solucan beslenmesi için verilebilir. Her zaman etçil beslenilmemelidir. Kabak dilimlerini yemeyi severler.Fiyatı
Çok merak edilen bir diğer konuda bu muhteşem canlıların fiyatıdır. Görünümüne ve özelliklerine hayran olan akvaryumseverler bu balığı da akvaryumlarından eksik etmezler. Görkemli görünümlerinin yanı sıra uzun süre yaşayabilmeleri bir diğer tercih nedenidir. Piyasa verilerine bakıldığı bu makrakanta balığı fiyatı boyutuna göre 100 ile 250 TL arasında değişmektedir. Akvaryum balık türleri kategorimizden farklı canlıları da keşfedebilirsiniz.