Köpek yaşı hesaplama çoğu kişinin kolay sandığı aslında zor olan bir durumdur. Doğru formülü size sunarak "köpek yaşı hesaplaması nasıl yapılır"? sorusunu sizin için yanıtladık.
Köpek Yaşı Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Köpek yaşı hesaplaması için kullanılabilecek doğru yöntem sayısı oldukça azdır. Bu nedenle köpeğinin yaşı hakkında bilgi almak isteyenler, köpek yaşının hesaplaması için doğru yöntemler hakkında araştırma yapıyorlar. Köpeğinizin yaşını hesaplamak için aşağıdaki yöntemi, gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Köpek Yaşı Hesaplaması İçin Kullanılabilecek Formül
Köpeklerin yaşını hesaplamada kullanılan yöntemler arasında 60 yılı aşkın bir süredir “7 Formülü” uygulanır olsa da bu formülün hatalı olduğuna dair, birçok yeni çalışma yapılmıştır. Bu formüle göre 7 insan yılının 1 köpek yılı olduğuna dair varsayımlar yapılmış olsa da son bilimsel çalışmalar, formülün yanlış olduğunu bize göstermektedir. Tıpkı 7 formülü gibi internetten ulaşabileceğiniz birçok yöntem de köpeğinizin kaç yaşında olduğunu anlamak isterken sizi yanıltabilir.
ABD Tıbbi Veterinerler Birliği
köpek yaşı hesaplaması için, şu verileri dikkate alıyor;
- Kendi ırkına göre orta boylarda olan köpeğin ilk yaşı, ortalama olarak 15 insan yılına karşılık geliyor.
- İkinci köpek yılı ise, insanların yaklaşık 9 yılına denk geliyor.
- Bu sürecin ardından ise her insan yılı, köpeklerin ortalama olarak 5 yılına denk geliyor.
Bilim insanları köpek yaşı hesaplaması için, birçok etkeni bir arada değerlendiriliyor. Köpek ve kedilerin 7 yaşlarına gelmeleri, bu hayvanların yaşlı olarak görülmesine neden olmaktadır. Bilim insanlarının ortaya koydukları ve doğru kabul ettikleri yöntem, köpeğin yaşı çarpı 16+31 formülüdür.
7 formülünden mantıkla yola çıkacak olursak, 7 yaşındaki bir çocuğun 1 yaşındaki üreme yetileri ve vücut yapısı gelişmiş bir köpeğe bakmasının mümkün olmadığını söyleyebiliriz. 1 yaşındaki köpeğin ortalama 31 yaşındaki insanla yaşıt olduğunu söylemek mümkündür. 4 yaşında olan bir köpeğin ise 7 hesabına göre 28 yaşında bir insanla yaşıt olduğu görülse de 4 yaşındaki sevimli dostumuzun, 53 yaşındaki insanla eşit yaşta olduğundan bahsedebiliriz.
- Köpeklerin erken gençlik dönemleri 2-6 ay arasındaki süreç olarak kabul edilirken, insanlarda ise 1-12 yaş aralığı çocukluk olarak görülür.
- Köpeklerde ergenlik olarak kabul edebileceğimiz dönem 6 ay ile 2 yıl arasındayken, insanlarda bu dönem 12-25 yaş aralığı olarak görülür.
- Köpeklerde yetişkinlik 2-7 yaş arasıyken, insanlarda 25-50 yaş aralığı yetişkinlik sürecidir.
- Yine köpeklerde 7 ve daha üzeri yaşlılık olarak görülse de insanlarda bu durum 70 yaş üzeridir.
Köpek yaşı hesaplaması için bahsettiğimiz 16 formülü, Kaliforniya Üniversitesi'nde görevli bilim insanlarının insan ve köpek genomlarına bulunan metil grupları incelemesi neticesinde bulunmuştur. Sonuca ulaşan bilimsel çalışmalara göre canlıların yaşlanması ile, genomlarında bazı epigenetik değişimlerin olduğu gözlemlenmiştir. Bu değişimler arasında en öne çıkanı ise, metil gruplarda yaşayan artıştır.
Tüm canlılar arasında yaşlanma hızı ve buna bağlı gelişimlerin belirlenmesi için, bu çalışmaya göre genomlardaki epigenetik değişimler ve en önemlisi de metil gruplarında yaşanan artışları izlemek mümkündür. Hatta aynı cinsin türleri arasında farklı karşılaştırmaları da bu sayede yapmak mümkün olmaktadır.
Köpek yaşı hesaplaması hakkında doğru bilgileri sizlerle buluşturduğumuz bu içeriğimizin ardından “
Kedi yaşı hesaplaması nasıl yapılır?” başlıklı içeriğimizin de ilginizi çekebileceğini düşünüyoruz.