Kediler Neden Hırlar?

Kediler Neden Hırlar?

Sevimli dostlarımızdan kedilerin sesli tepkilerinden biri olan hırlama veya mırlama sesi genellikle korkulacak bir nedenle oluşmamaktadır. Zaman zaman duyulan bu ses için kedi sahipleri kediler neden hırlar şeklinde araştırmaya, diğer kedi sahiplerine bu soruyu sormaya başlarlar. Kedilerin hırlama veya mırlama sesi çıkarmalarının pek çok nedeni olabilir. Bazen tahriş gibi sıkıntılı bir durum oluştuğunda bazen de mutlu olduklarında hırlayabilirler.

Kedilerin Hırlama Nedenleri


Kediler sadece rahatsız olduklarında hırlamıyorlar. Aslında yaygın olan bu sesli ifade biçimi birçok nedenden kaynaklanabiliyor. Kedilerde hırlama davranışı aşağıda yer alan nedenlerden olabiliyor.
  • Korku
  • Başka bir hayvanla karşılaşılması sonucu verilen tepki
  • Sevilme ihtiyacı
  • Oyun oynama ihtiyacı
  • Korunma ihtiyacı
  • Ağrı hissetme
  • Strese girme
Bu nedenler dışında eğer dişi ve gebe bir kediniz var ise doğum yaklaştıkça kediniz hırlamaya benzer şekilde sesler çıkarıyor. Herhangi bir rahatsızlıktan ötürü ağrı çeken bir kediniz var ise hırlama sesi çıkararak aslında kediniz kendisine acısının geçmesi için bir nevi terapi uygular. Eğer kedinizin herhangi bir rahatsızlığı yok ise genelde yukarıda maddelediğimiz nedenler ile hırlarlar. Kediniz hırladığında endişe ediyorsanız vücuduna hafifçe dokunup tepkisini gözlemleyerek fikir sahibi olabilirsiniz. Eğer vücudunda bir nokta ağrıyorsa muhtemelen o noktaya dokunduğunuzda hırlayacaktır. Böyle bir durumda mutlaka kedinizi hemen veterinere götürmeniz gerekir.

Aç Olduğunda Kediniz Hırlayabilir

Kedi hırlaması nedeni zaman zaman açlık olabilir. Kediler bazen aç olduklarında hırlarlar. Bu, onların dikkatinizi çekme yöntemlerinden biridir. Eğer mamasını hazırlamak ile o an ilgili değilseniz ani bir hırlama sesine hazırlıklı olun.

Tepki Hırlaması

Kediler neden hırlar? sorusunun birçok cevabı olduğu gibi kedi hırıltısının bir diğer nedeni de başka bir canlıya gösterdiği tepki olabilir. Kediler başka bir türden veya kendi türlerinden bir diğer hayvan ile karşılaştıklarında hırlayabilirler. Bu hırlama genelde şaşırma, diğer hayvanın niyetini öğrenme veya hakimiyet kurma anlamını taşır.

Sevilme İhtiyacı

Kedi hırıltısı sevilme ihtiyacı nedeniyle de gerçekleşebilir. Aynı aç olduğunda olduğu gibi kediniz sevilme ihtiyacı olduğunda ve sizin bunu yapamayacak kadar meşgul olduğunuzu hissettiğinde yüksek sesle hırlama davranışı ile dikkatinizi çekmeye ve istediğini yaptırmaya çalışır.

Korunma İhtiyacı

Özellikle küçük kedilerde daha fazla görülen korunma ihtiyacı nedeniyle hırlamada muhtemelen kediniz kendini yalnız hissediyor veya herhangi bir şeyden korkmuş demektir. Bu durumda sizin korumanıza ihtiyacı olduğunu kısık veya yüksek sesli bir hırlama ile göstermesi muhtemeldir.

Yavru Kedilerin ve Anne Kedilerin Hırlama Davranışı

Annelerinden bir süre uzak kalan yavru kediler hırlayarak annelerini çağırmaya çalışırlar ve bu durumdan rahatsız olduklarını yine aynı ses ile size iletirler. Her ne kadar erişkin kedilerin hırlama sesleri gibi olmasa da yavru kediler hırlama ve mırlama arası ses çıkarabilirler.

Sahip Olma ihtiyacı Nedeniyle Kediniz Hırlayabilir

Kediler neden hırlar? Sorusunun bir diğer cevabı da sahip olma davranışıdır. Eğer mamasını yediği anda yemek kabını kaldırıyorsanız veya en sevdiği oyuncağı ile vakit geçirirken önünden oyuncağını almaya çalışırsanız kediniz mutlaka hırlayacak ve kendisine ait olan eşyaları almanıza tepki verecektir. Kedilerin hırlama davranışı mutlaka bir neden ile olmaktadır. İster mutlu olduğu için olsun ister stresli veya sevilmek için olsun kediniz hırlama davranışını sık olarak tekrar ediyorsa mutlaka onu iyi gözlemlemeniz gerekir. Kediler neden hırlar yazımızın ardından kedilerin davranışları üzerine daha fazla bilgi edinebilmek için mutlaka “Kedi Bakımı” kategorisi altında yayınladığımız diğer içeriklerimize de göz atmanızı öneririz.