Kedi Temizliğinin Püf Noktaları

Kedi temizliğinin püf noktaları nelerdir? Kedi yıkanır mı? Ne sıklıkla ve nasıl yıkanır? gibi kedi temizliğiyle ilgili sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Kedi Temizliğinin Püf Noktaları


Kedilerin belki de en temiz hayvanlardan birisi olduğunu dile getirebiliriz. Bu yüzden, evcil hayvan denilince akla ilk olarak kediler gelmektedir. Buna ek olarak, kediler, kendi temizliklerini yapabilirler. Kedilerin okşandıktan sonra kendi kendilerini yalayarak temizlediklerine defalarca şahit olmuşsunuzdur! Bunun sebebi, kedilerin tükürüklerinin antiseptik özelliğine sahip olmasıdır. Bu sayede, kedilerin kendi tüyleri üzerinde bulunan pislikleri temizlemesi söz konusudur. Bu bağlamda, kedilerin sahipleri tarafından temizlenmeye ve yıkanmaya çok fazla ihtiyaçlarının olmadığını ifade edebiliriz. Ancak, bazı hallerde, kedileri yıkamanız ve temizlemeniz gerekebilir.

Kedi Yıkamanın Püf Noktaları

Kedilere banyo yaptırmak istiyorsanız kedi şampuanlarından yardım almanız doğru olacaktır. Buna ek olarak, dikkat etmeniz gereken farklı hususlar bulunmaktadır.
  1. Kedilere banyo yaptırırken en az iki kişi olmalısınız. Kedilerin yapıları gereği suyla temas etmekten hiç hoşlanmadıklarını dile getirmeliyiz. Bu noktada, banyo sırasında kedilerin size sorun çıkarması muhtemeldir. Bu yüzden, bir arkadaşınızdan yardım almayı tercih etmelisiniz. Bir arkadaşınız kediyi tutarken siz de köpükleme ve yıkama işlemlerini yapabilirsiniz.
  2. Kedilerin banyo sırasında suya girmekten kaçınacaklarını tekrar belirtmek gerekir. Bu yüzden, kedilere banyo yaptırmadan önce tırnaklarınızı kesmelisiniz. Bu sayede, kedinizle suda mücadele ederken ellerinizin çizilip kanamasına engel olursunuz.
  3. Kedilere banyo yaptırırken suyun sıcaklığına çok dikkat etmelisiniz. İnsanlara normal gelen suyun kediler için oldukça sıcak olduğunu ifade edebiliriz. Bu noktada, kedinize banyo yaptırırken kendiniz için ayarladığınız sudan daha ılık bir su kullanmalısınız. Bir başka deyişle, soğuğa yakın olan bir suyla kedinizi yıkamayı tercih etmelisiniz.
  4. Kedinize banyo yaptırırken ona özel bir şampuan kullanmalısınız. Çünkü, kedilerin derisinin PH değeri, insanlara kıyasla daha farklıdır. Bu yüzden, insanlar için uygun olan şampuanların kediler için asla uygun olmadığını ifade etmek gerekir. Kedilere özel kedi şampuanlarını satın almalısınız. Buna ek olarak, kedinizi yıkarken oldukça yumuşak hareketler sergilemeniz gerekmektedir. Kedinizi rahatlatarak ve ona güzel sözler söyleyerek bu işlemi tamamlamalısınız.
  5. Kedinizi yıkamanızın hemen ardından durulama işlemlerine geçmelisiniz. Kedilerinizi yeterince durulamadığınız takdirde kedinizin birtakım sağlık problemleri yaşaması muhtemeldir. İyi durulanmayan kedilerin tüylerinin arasında şampuan kalıntısı, toz ve kir kalması söz konusu olacaktır. Tüylerini yalayarak kendini temizleyen kediler için bu durumun sorun çıkartacağını ifade etmek gerekir.
  6. Son etapta, kedinizi kurulama işlemlerine geçmelisiniz. Kedinizi kurularken saç kurutma makinesi kullanmamalısınız. Bunun sebebi, kedilerin bu tür makinelerin seslerinden çok korkmasıdır. Kedinizi temiz bir havlunun yardımıyla kısa sürede kurulayabilirsiniz.
  7. Son olarak, gerekmediği takdirde kedinizi banyo yaptırmamalısınız. Çünkü, sık sık banyo yapılması; kedinin derisinde bulunan yağ tabakasında birtakım sorunlar yaşanmasına neden olmaktadır.
  8. Kedilerde tüy bakımı ise haftalık olarak yapılmalıdır. Tüyleri düzenli olarak fırçaladığınız takdirde kedinizin cildinin kir, yağ ve ölü deriden ayrışmasını sağlarsınız.
Kedi yıkanır mı? Kedi ne sıklıkla yıkanır? gibi bize çok gelen sorulara da bu yazımızda yanıt vermek isteriz. Açıkça söylemek gerekirse kedilerin olağan dışı haller dışında yıkanmasına gerek yoktur, zaten kediniz de banyo yapmaktan hiç hoşlanmayacaktır. Zorunlu durumlar dışında kedinizi yıkamamanız tavsiye olunur.  Kedinizi yıkarken kullanacağınız yanlış bir malzeme ve yanlış bir müdahale tüy sağlığını riske atacaktır.