Kedi Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi
Alerjiler bağışıklık sistemimizin çeşitli nedenlerle dış etkilere karşı vermiş olduğu tepkiler nedeniyle meydana gelmektedir. Bağışıklık sistemi zararlı unsurlara karşı tepki gösterdiği gibi bazen yararlı olabilecek şeylere karşı da bir yanılgı neticesinde tepki vererek, alerji oluşumuna neden olabilir. Kedi alerjisi belirtileri ve tedavisi başlığı altında, hayvansal alerjilerden biri olan kedi alerjisinin detaylarına değineceğiz.
Kedi Alerjisi Neden Olur?
Kedi tüyü alerjisi olarak da bilinen bu tip alerjilerde, kedilerin kendilerini temizlerken etrafa yaydıkları tüyler ve döktükleri deri parçaları kimi insanlarda alerjiye sebep olmaktadır. Bağışıklık sistemi benzer dış faktörlere karşı herhangi bir tepki vermese de kedi tüylerine ve döküntü derilere karşı bir tepki verebilmektedir.Kedi Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
Bu alerjinin en sık rastlanan semptomları şu şekilde sıralanabilir;- Kedi alerjisi belirtileri en yaygın şekilde, kedi tüyleri ile etkileşime girilmesi durumunda hapşırma şeklinde görülmektedir.
- Boğaz kaşıntısı da yine kedi tüylerine karşı vücudumuzun verdiği tepkimeler arasındadır.
- Burun iltihaplanması alerji görülen herkeste ortaya çıkmasa da kedi alerjisi görülen birçok insanda ortaya çıkmaktadır.
- Gözlerde kızarıklık ve öksürük, görülebilecek belirtiler arasında yer alır.
- Nefes darlığı sorunları ve hırıltılı solunum, yaygın görülebilecek işaretlerdendir.
- Göğüs sıkışması ise nadir görülmektedir.
- Kurdeşen veya deri döküntüsü rahatsızlıkları da yine kedi alerjisinin belirtileri arasında nadiren görülen işaretlerdir.
- Ciltte kızarıklık ve kaşıntı, yaygın olarak görülebilir.
Kedi Alerjisi Olanlar Ne Yapmalı?
Bu rahatsızlık normalde ağır semptomlara neden olmasa da bazı kişilerde alerji, daha ağır şekilde görülebilir. Alerjisi olduğundan şüphe duyan kişilerin ilk olarak bir sağlık kuruluşuna gitmeleri önemle tavsiye edilir. Bunun yanında kedi alerjisi olanların dikkat etmesi gereken hususlar aşağıda yer almaktadır.- Bulunduğunuz ortamı sıklıkla havalandırın.
- Başta halı ve kilimler olmak üzere, ortam temizliğine daha fazla dikkat edin.
- Kedi temizliği ve düzenli olarak bakımının yapılması önemlidir.
Tedavisi nasıl yapılır?
Kedi alerjisi tedavisi için en etkili yöntem, bir sağlık kuruluşundan yardım alınarak doktor tavsiyesi ile verilen ilaçların kullanılmasıdır. Alerji önleyici ilaçların doktorunuzun belirttiği şartlarda kullanımı, rahatsızlığın ve semptomlarının azaltılmasını sağlayacaktır. Tedavinin temel amacı belirti ve diğer semptomların azaltılmasıdır. Hastaların önemli bir kısmında, rahatsızlığın tamamen tedavisi mümkün olmamaktadır. Ancak tedavi sayesinde belirtiler, yok denecek seviyeye indirilebilir. Sıcak limonata ve okaliptüs çayı gibi içeceklerde hastalığın tedavisinde tavsiye edilen doğal yöntemlerdir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için C vitamini alımı ve ciltteki kaşıntıyı hafifletecek sabunlar tedavi sürecinde kullanılan diğer ürünlerdir. Boğaz ve burun iltihaplanması için kullanılan ilaçların etkisi de yine alerjinin tedavisinde önemli yer tutmaktadır. Bu yazımızı faydalı bulduysanız kediler üzerine diğer içeriklerimize bakmak için Kediler Alemi kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.