Evde Civciv Bakımı İçin Püf Noktaları

Evde Civciv Bakımı İçin Püf Noktaları

Evde civciv bakımı için püf noktaları içeriğimizi okuduktan sonra sahip olacağınız bilgiler, bu sempatik ve oldukça şirin hayvanların bakımının en iyi şekilde yapılabilmesi için önemlidir. Üstelik bu hayvanların oldukça narin bir yapı da olmaları nedeniyle, evde civciv beslemek isteyenlerin, civciv bakımı nasıl yapılır? Sorusunun cevaplarını iyi bir şekilde bilmesi gerekir.

Civciv Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler


Kafes Seçimi

Evde civciv bakımı üzerine ilk dikkat etmeniz gereken detay kafes ya da kafes yerine kullanacağız kutular olmalıdır. Henüz kuluçkadan yeni çıkmış civcivler için yaşam alanı, yeterli kalınlıktaki sağlam kutular olmalıdır. Kutunun belirli yerlerinden delikler açarak civcivin daha rahat nefes almasını sağlayabilirsiniz. Ancak karton kutuların içerisine koyacağınız su kabının, dökülmeyecek şekilde sabitlenmesine dikkat edilmelidir. Diğer yandan civcivler için özel satılan, alt ve kenar kısımları tamamen kapalı olan kafeslerde tercih edilebilir. Karton malzemenin sağlıklı olması ve civcivlerin ölme ihtimalini değerlendirerek, kafes almak için en azından 15-20 gün acele edilmemelidir.

Aydınlık Ortamlarda Besleyin

Besleyeceğiniz civcivleri kendi yaşam alanınızdan biraz uzak tutmak istiyorsanız, kesinlikle bu alanın yeteri kadar aydınlık olmasına dikkat edin. Bunun için watt değeri düşük bir ampulden faydalanarak hem ortamı aydınlatabilir ve hem de civcivler için gerekli ısıyı sağlayabilirsiniz.

Ortam Sıcaklığı

Evde civciv beslemek veya civcivlerinize evinizin dışarısında bir yaşam alanı oluşturmak istiyorsanız, mutlaka dikkat etmeniz gereken şeylerden biri de ortam sıcaklığı olmalıdır. Hassas yapıya sahip olmaları sebebiyle çok aşırı sıcak günlerde doğrudan güneş ışınlarına maruz kalmaları ölmelerine neden olurken, soğuk ortamlarında ölümlerine neden olacağı unutulmamalıdır. Civcivi beslediğiniz ortamın ortalama 30-35 derece bir sıcaklığa sahip olması, onların sağlıklı bir yaşam sürmeleri için idealdir. Eğer ki kış aylarında ısıtma maliyetlerini en aza indirmek istiyorsanız, civcivin yaşam alanının önemli bir kısmını kapalı yaparak 75-100 Watt gücünde bir ampulü sürekli yakarak daha az maliyetle bunu sağlayabilirsiniz.

Su Kabına Dikkat Edin

Su kabının fazla derin olmaması ve civcivlerin rahatlıkla su içebilecekleri bir yapıda olmasına özen gösterin. Kabın derin olması ve civcivin içine düşebilme ihtimallerini ortadan kaldıracak şekilde ideal bir seçim yaparak, civcivin su ihtiyacını karşılayın. Ayrıca özellikle yeni çıkan civcivlerin susuzluğa dayanamayıp ölebileceklerini göz önünde bulundurarak, suyunu eksik etmemeye dikkat edin.

Civcivlerin Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Evde civciv beslemek üzerine araştırma yapanların bu sevimli canlıların beslenmesi üzerine de bilgi sahibi olması çok değerlidir. Civcivlerin bakımı kadar, beslenmeleri de önemlidir. Bulgur gibi besinlerle beslenebilecek yapıda olsalar da hazır civciv yemlerini ilk birkaç hafta tercih etmek, çok daha sağlıklı olacaktır. Bu yemler bulgurdan daha besleyici oldukları gibi, civcivlerin sindirimleri için oldukça uygundur. Şayet bulgurla beslemek istiyorsanız, bulguru yeterince ıslatıp yumuşamasını sağlayarak vermek daha doğrudur. Evde civciv bakımı üzerine planlama yaparken sevimli dostunuzun kaç günlük olduğu önemlidir. Civciv 15-20 günlük olup palazlanmaya başladıktan sonra, bulgur gibi besinlerle daha rahat bir şekilde besleyebilirsiniz. Bir aydan sonraki süreçte piliç büyütme yemleri vererek, daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde beslenmelerine katkıda bulunabilirsiniz. Evde civciv beslemek isteyenler için hazırladığımız ipuçlarını faydalı bulduysanız Kaz Yetiştiriciliğinin Püf Noktaları içeriğimizi de seveceğinizi düşünüyoruz.