Köstebeklerin özellikleri ve yaşamı
Köstebek hayvanı gerek özellikleri gerek sevimli görünümü ile yeraltı denildiğinde akla ilk gelen canlılar arasında yer almaktadır. Oldukça sevimli görülen bu canlılar hakkında bilgilerin yer aldığı yazımızda köstebeklerin özellikleri nelerdir?, Köstebekler ne yer, faydaları nelerdir? sorularının cevabıyla birlikte, yeraltı dünyasının bu gizemli hayvanları hakkında ilginç bilgileri de sizler için derledik.
Köstebeklerin Özellikleri
Türkiye’nin birçok yöresinde halk dilinde “Köstü” olarak da adlandırılan köstebeklerin özellikleri arasında en fazla öne çıkanlar, şunlardır.- Ortalama 1,5 dakika gibi kısa bir sürede, toprağı eşeleyerek kendilerine yer altında güvenli bir ortam hazırlayabilirler.
- Gözleri genelde körleşerek derilerinin altında kalmıştır.
- Yer altında kendilerine özel hazırladıkları yuvalar, oldukça karışık bir yapıdadır. Bunun nedeni ise suyun kendilerine ulaşmasını daha fazla zorlaştırarak, savunma içgüdüsü ile hareket etmelerinden kaynaklanmaktadır.
- Kulak kepçelerinin olmaması köstebeklerin özellikleri arasındadır.
- Ortalama boyları 20-25 cm olsa da kimi yerlerde boyları 35 cm’ye kadar ulaşmaktadır.
- Esnek vücut yapılarına sahip olmaları sebebiyle, vücutlarına göre çok daha dar deliklerden geçebilirler.
- Ağız ve burun yapıları, bir hortumu andıracak şekilde ön tarafa doğru uzun bir yapıdadır.
- Ortalama ağırlıkları, 150 gram civarındadır.
- Erkek olanları, dişi olanlarına nazaran daha iri ve ağırdırlar.
- Gözlerinin görme özelliği, oldukça zayıf hayvanlardır.
- Yaşamlarının önemli bir kısmını yer altında geçiren bu sevimli canlıların ortalama yaşam süreleri, 5 yıl dolaylarındadır.
- Diş yapıları sivri ve keskin olan bu sevimli canlılar, ortalama 44 dişe sahiplerdir.
- Ortalama 1 saat içerisinde, 15 metreye yakın tünel kazma kapasiteleri vardır. Bunu yaparken tünelin farklı ve karmaşık bir yapıda olmasına dikkat edip, düz bir tünel yapmadıkları bilinmektedir.
- Yüzme yetenekleri gelişmiş olan köstebek hayvanı, su içerisinde uzun süre rahatlıkla yüzebilir. Üstelik yüzerken, burun ve kulakları kapanmaktadır.
- 10’dan fazla alt grubu bulunan bu gizemli canlıların, tünelleri iki katlıdır. Yüzeye yakın olan katta yiyecek ararlarken, daha derinde olan katlarda ise hem uyurlar ve hem de yavrularını beslerler.
- Tehlikeli bir durumla karşılaştıklarında, kötü kokulu bir gaz salgılarlar.
Köstebek Ne Yer, Nasıl Beslenir?
Tüm köstebek türlerinin beslenme özellikleri birbirine yakın olmakla birlikte beslenme alışkanlıkları bölgesine ve alt türüne göre değişmektedir. Genel olarak tüm köstebek türleri dışarıdaki tehlikelerden kendilerini korumak için, yer altında beslenmeye özen gösterirler. Yer altında bulunan solucan, larva ve böcekler, onlar için iyi bir besin kaynağıdır. Küçük ve omurgasız hayvanlarla beslenen bu canlılar bazen küçük türdeki kertenkeleler gibi omurgalı hayvanlarla da beslenmektedir. Yer altında yiyecek bulamadıkları durumda, yer üstüne çıkarak yiyecek ararlar. Besin ararken oldukça tedirgin yapıları olan bu hayvanlar, buldukları besinleri hızlı bir şekilde yuvalarına götürürler.Faydaları Nelerdir?
Bu canlı yaşam tarzıyla birçok teknolojik gelişmeye ilham kaynağı olmuştur. Yer altında yaptıkları labirent ve katlı yuvaları nedeniyle “Yeraltı Mimarları” olarak adlandırılan köstebeklerin faydaları, ekolojik denge üzerinde önemli bir yer tutar. Elbette bunun yanı sıra her canlıda olduğu gibi, birtakım zararları da bulunmaktadır. Köstebeklerin faydalarına bakacak olursak, şunlardan bahsedebiliriz. Bu sevimli canlılar çoğu zaman köy fareleri ile karıştırıldığından tarım açısından zararlı hayvanlar sanılırlar. Oysa ki bu büyük bir yanılgıdır ve doğrusu tamamen tersidir. Yeryüzünde her canlı, bir şekilde beslenerek hayatta kalmaktadır. Ancak bu yapılırken, yeryüzünün ekolojik dengesine de katkı sağlanır. Bu sevimli hayvanların kendi başlarına ekili alanlar için zararlı bir hayvan oldukları düşünülse de avladıkları canlıların ekili alanlara verdiği zararlar daha fazladır. Zararlı haşereleri yiyen ve toprağın havalanmasına olanak sağlayan bu canlılar sanıldığı gibi ekim alanları için zararlı değil bilakis faydalı canlılardır. Bu içeriğimiz sizin için faydalı olduğunu düşünüyorsanız Firavun faresi adlı içeriğimizi de keyifle okuyacağınızı düşünüyoruz.