Pakistan Papağanı Özellikleri ve Bakımı
Pakistan papağanı özellikleri ve bakımı konusunda değineceğimiz bu yazımızda kuş sahiplenmek isteyen hayvanseverlerin merak ettiği bilgilere yer verdik. Ülkemizde en çok tercih edilen papağan türlerinden olan ve yeşil papağan olarak da anılan kuşla ilgili tüm bilgiler yazımızda yer alıyor.
Pakistan papağanı diğer adları ile yeşil papağan veya küçük İskender papağanı nadir papağan türlerinden biridir. Yetiştikleri bölgeler dışında görülmesi oldukça güçtür. Genel olarak tüy renkleri yeşil olsa da alt türlerine göre tüyleri üzerindeki diğer renkler değişebilir, daha parlak veya daha soluk renklerde olabilir.
Pakistan Papağanı Özellikleri
Pakistan papağanı özellikleri arasında ilk sırada yer alan özellik gagalarının kırmızı renkte olmasıdır. Karakteristik özellikleri de bu tür kuşları oldukça özel kılmaktadır. Pakistan papağanlarının diğer özellikleri ise aşağıda maddelenmiştir.
- Pakistan papağanı renkleri yeşilin çeşitli tonlarındadır,
- Bu canlıların ortalama boyu 40 cm’dir,
- 300- 400 gr ağırlığa sahiplerdir,
- Doğal yaşam alanlarında ağaç kovuklarında yuva yaparlar,
- Hızlı uçuculardır,
- Uçarken ötme eğilimindedirler,
- Ev ortamında bakımları zordur,
- Yaşam süreleri 15-30 yıl arasında değişir,
- Konuşma yeteneği diğer türlere göre daha azdır, sadece kafa tüyleri sarı ve kırmızı olan türleri konuşmaya meyillidir,
- Sadık ve sevgi doludur,
- Arkadaş canlısıdır,
- Zeka düzeyleri çok yüksektir,
- Ses yetenekleri fazladır,
- Gürültücüdürler.
- İlgi odağı olmayı severler,
- Bazı zamanlarda geçici olarak aniden karamsar veya hareketsiz olabilirler,
- Çok canlı ve eğlenceli olmalarına karşın zaman zaman agresif ve inatçı olabilirler.
Pakistan Papağanı Cinsiyet Ayrımı Nasıl Yapılır?
Diğer papağanlarda olduğu gibi bu kuşlarda cinsiyet ayrımı oldukça zordur. Cinsel olgunluğa ulaşmaları 3 yıl süren bu kuşlar için cinsiyet ayrımı yumurta bırakma durumlarına göre belirlenebilmektedir. Dişi ve erkek kuşun ötüşlerindeki farklılık da cinsiyet ayrımı konusunda yardımcı olabilir. Dişiler daha sıradan bir ötüşe sahipken erkekler ise daha melodik bir ötüşleri vardır. Cinsiyet ayrımında en kesin sonuç DNA testi ile yapılabilmektedir. En kesin sonuca ulaşmak için PCR tekniği ile kromozom sayıları analiz edilerek dişi veya erkek kuş ayrımı yapılabilir.Pakistan Papağanı Bakımı ve Beslenmesi
Bu tür papağanlar enerjik türde papağanlar arasında yer almaktadır. Bu sebepten ötürü diyetlerinde tohumlar, sebzeler ve meyveler yer almalıdır. Doğru bir şekilde beslenebilmeleri sağlıkları açısından büyük önem arz ederler. Koyu yapraklı sebzeleri ve yeşillikleri yemeyi severler. Su konusunda hassas oldukları için suları klorsuz olmalı ve günlük olarak değiştirilmelidir. Hijyen bu kuşlar için son derece önemlidir. Bu sebeple mutlu, sağlık olabilmelerini sağlamak için kafesleri her zaman temiz tutulmalıdır. Büyük kafesler bu cins papağanlar için uygun olacaktır. Bu güzel canlıların karanlıktan pek hoşlanmadığını bilmelisiniz. Dolayısıyla Pakistan Papağanı kafesi doğal ışık olan alanlara yerleştirilmelidir. Kafes büyüklükleri kuyruk uzunluklarına ve kanat açıklıklarına uygun olmalı ve rahatça hareket edebilecekleri şekilde olmalıdır. Pakistan papağanı bakımı kolay değildir. Bu nedenle ilk defa kuş besleyecek kişilerin kuş bakımı konusunda tecrübe kazandıktan sonra bu papağan cinsini sahiplenmeleri önerilmektedir. Papağan ailesine en yakın üye olan muhabbet kuşu bakımında tecrübelenen kişiler genellikle bu son derece zeki ve sevimli kuşun bakımında zorlanmamaktadırlar.Konuşur mu?
Bu kuşlar söz konusu olduğunda en fazla yöneltilen sorulardan biri de "Pakistan papağanı konuşur mu?" oluyor. Bu sevimli ve sıcakkanlı kuşların bazıları konuşmaya meyilli olsa da bu yönde verilen her eğitimin başarılı olduğunu söyleyebilmek mümkün değildir. Ayrıca konuşma konusunda eğitim verilmek isteniyorsa uzun bir zaman ve emek harcanması gerektiği unutulmamalıdır. İlgi ve sevgiyle yapılacak yoğun bir eğitim çalışmasının ardından bu papağan türleri de konuşabilir. Bununla birlikte daha kolay konuşan bir tür ile ilgileniyorsanız Sultan papağanı türünü inceleyebilirsiniz.Sık Görülen Hastalıkları Nelerdir?
Bu cins sevimli dostlarda en fazla görülen hastalıklar şöyle sıralanabilir;- Ayak nekrozları,
- Karaciğer yağlanması,
- Şişmanlık,
- Sinüzit,
- Rinit,
- Enterit,
- Papilomatosis,
- Hepatopati,
- Ateroskleroz gibi hastalıklardır.