Kanarya neden kabarır? Titremesi neden olur? Stres belirtileri nelerdir?

Kanarya neden kabarır? diye merak eden ve kanarya titremesi nedeniyle endişelenen hayvanseverler için kanaryalarda soğuk algınlığı ve stres belirtileri konusunu kaleme aldık.

Kanarya neden kabarır? Titremesi neden olur? Stres belirtileri nelerdir?

Kanatlı hayvanlar zaman zaman tüylerini kabartırlar. Kanarya davranışları arasında da yer alan bu davranış kanarya sahiplenen kişilerin endişelenmesine ve "kanarya neden kabarır" sorusunun cevabını araştırmaya başlamalarına neden olur. Kanaryalar üşüdüklerinde genellikle soğuktan korunmak ve ısıyı sabit tutmak için tüylerini kabartırlar. Bu durum dışındaki kanarya kabarma nedenleri genellikle stres ve kanaryalarda yaygın olarak görülebilen hastalıkları işaret eder. Kanaryanın kabarma davranışını sergilemesine neden olan ve yaygın olarak görülen hastalıklar aşağıda sıralanmıştır.

Soğuk Algınlığı

Hafif soğuk algınlığının gözlenebilir ilk belirtisi kanarya kabarma davranışıdır. Gözleri kapalı, uyuklar ve kabarmış halde duran kanaryalar, soğuk algınlığı nedeniyle çevreleri ile ilgilenmeyi keserler ve yemlerini yemeyi reddederler. Soğuk algınlığı durumunda karın derileri kırmızı veya mor renk alır. Tedavi edilmediği taktirde soğuk algınlığı; bronşit, astım ve ölümcül olabilecek verem hastalığına doğru ilerleyebilir. Kanaryalar ısıyı duyarlıdır. 16°C ile 17°C arasındaki sıcaklık değerleri sağlıklı yaşayabilmeleri için yeterlidir. Havanın 22°C ile 23°C olduğu zamanlarda ani ısı değişiklikleri hastalanmalarını kolaylaştırır. Kafeslerinin yerinin sık değiştirilmesi nedeniyle oda sıcaklıkları arasında oluşan farklar, evin içinden balkon veya bahçeye aniden çıkarılmaları, rüzgar alan alanlara kafeslerinin konması kanaryalarda görülen soğuk algınlığının başlıca nedenleri arasında sayılabilir.

Kanarya Titremesi

Kanarya titremesi nedenleri arasında soğuk algınlığının ilerlemiş olması gelmektedir. Soğuk algınlığı ilerleyip bronşit ve astıma geçiş yaparken kanarya kabarma davranışı sergiler ve titrer.

Difteri

Difteri hastalığı kanarya kabarma davranışı nedenlerinden biridir. Hastalığa yakalanan kuş yemliğinin olduğu yer civarında bekler, yem yemediği halde diğer kuşları bu bölgeye yaklaştırmaz. Tüyleri tam kabarık, dışkısı ise beyaz renktir. Karın bölgesi gözle görülür derecede şişkindir. Gaga içinde beyaz benekler görülür. Bu benekler hastalığın en önemli belirtileri arasındadır. Difteri hastalığına neden olan virüsler kuşun solunum organlarını etkileyerek kuş kayıplarına neden olur.

Kanaryalarda Stres Belirtileri Nelerdir?

Kanarya neden kabarır? sorusunun bir diğer cevabı ise kuşun stres seviyesinin yükselmesi ile ilişkilendirilmektedir. Kanaryalarda stres belirtileri 5 ana başlık altında açıklanabilir.

Savunmasızlık Sendromu

Kanaryalar çok hızlı bir şekilde strese giren kuşlardır ve hızla kendilerini tehlikelere açık ve savunmasız hissederler. Bu nedenle kanaryaların kendilerini sahiplenen kişilere güvenmeleri, kafes yerlerinin çok sık değiştirilmemesi, evde bulunan diğer canlıların ulaşamayacakları noktalara kafes yerleşimlerinin yapılması, eğer eğitilme amacı için sahiplenilmemişlerse kafeslerinden çok sık dışarı çıkarılmamaları gereklidir. Strese giren kuş tüylerini kabartır ve tüneğinde çevresine ilgisiz bir şekilde tünemiş olarak veya kafes tabanında yatarak durur.

Yüksek Adrenalin Salgılarlar ve Kalp Ritimleri Hızlıdır

Kanaryalar son derece hızlı ve manevra kabiliyetleri yüksek kuşlardır. Doğaları gereği adrenalin seviyeleri ve kalp ritimleri yüksektir. Korku ve panik halinin oluşması durumunda zaten yüksek olan adrenalin seviyeleri ve kalp ritimleri daha fazla yükselerek strese girerler ve bu durumun sık tekrarlanması halinde kalp krizi nedeniyle kanarya kayıpları yaşanabilir.

Tüy Değişimi Sırasında Yaşanan Stres Kanaryalarda Daha Fazladır

Tüm kanatlı canlılarda olduğu gibi kanaryalar da tüy değişimi süreçlerinde yoğun stres yaşarlar. Stres seviyeleri normal zamanlarda dahi yüksek olan kanaryalar tüy değişimi zamanlarında daha sessiz ve rahat edebilecekleri ortamlarda bakılmalıdırlar.

Uyku Düzensizlikleri Kanaryalarda Stres Nedenidir

Kanaryalar yüksek sesten rahatsız olurlar. Uyku zamanlarında sessiz ortama daha fazla ihtiyaç duyarlar. Gün ışığının fazla geldiği alanlara kafeslerinin yerleştirilmesi kanaryalarda uyku bozukluklarına yol açarak strese girmelerine neden olur. Gün ışığının hiç görülmediği ortamlar da kanaryaların uyku düzenlerini bozar bu nedenle kafes yerleşimlerinde kuşların sağlıklı bir uyku düzenine sahipli olabilecekleri alanlar seçilmelidir.

Üreme Düzensizlikleri Kanaryalarda Stres Yaratan Faktörlerden Biridir

Tüm canlılarda olduğu gibi kanaryalarda düzenli üreme önem taşır. Sağlıklı olan ve üremeye hazır olan kanaryalar üreme gerçekleşmemesi durumunda stres seviyelerinde artma yaşarlar. Bu nedenle kanarya sahiplenirken erkek ve dişi kuşun çift olarak alınası tavsiye edilir. Tek bakılan, 2 yaşını geçmiş ve üreyemeyen dişilerin stres seviyeleri kuş ölümlerine neden olabilecek kadar yüksektir. Kanarya bakımı üzerine daha derinlemesine bilgi edinmek için Kanarya bakımında 5 püf noktası adlı yazımızı da incelemenizi öneririz.