Forpus Papağanı Özellikleri ve Bakımı
Forpus Papağanı muhabbet kuşuna oldukça benzeyen bir papağan türüdür. Bu özel kuş cinsinin özellikleri, bakımı, cinsiyet ayrımı ve üretimi gibi az bilinen konular hakkındaki bilgilerimizi yazının devamında sizlerle paylaştık.
[lwptoc]
Forpus
Güzellikleri ve sıcakkanlılıkları ile ön plana çıkan bu muhteşem canlıların anavatanı Güney Amerika’dır. Bakımları kolay olan bu tür papağanlar, boyut olarak küçük papağan sınıfındadırlar. 10 ile 14 cm boya sahip Forpus Papağanı, yaklaşık olarak 23-30 gr ağırlığındadır. Forpus Papağanı renklerinin güzelliği ile dikkat çeker. Doğal renkleri mavi ve yeşil olan bu papağanlar çeşitli çalışmalar ile mutasyon ile farklı renklerde görülebilirler. Mavinin, yeşilin ve sarının farklı tonlarında bu kuşlara rastlayabilmek mümkündür. Ülkemizde de çok sevilen ve popüler olan papağan türü, 7 alt türe sahiptir. Türkiye'de de çok sevilmesine rağmen ne yazık ki bu kuş hakkında yeteri kadar kişi bilgi sahibi değildir. Deneyimlerimizden ve araştırmalarımızdan edindiğimiz ayrıntılı bilgileri yazımızın devamında sizlere sunuyoruz.Forpus Papağanı Özellikleri Nelerdir?
Bu papağan türü karakteri, becerileri, muhteşem görünümü ve konuşma yeteneğiyle ön plana çıkmaktadır. Özellikleri şu şekilde sıralanabilir.- Zeka seviyeleri yüksektir
- Meraklı, oyuncu ve sevecendir.
- Gürültüden çok hoşlanmazlar.
- İlgiye ihtiyaç duyarlar ve yalnızlığı çok sevmezler.
- Taklit yetenekleri yüksektir, konuşma yetenekleri muhabbet kuşu kadar iyi olmasa da bazı kelimeleri söylemeyi öğrenebilirler.
- Birçok farklı renge sahip olabilirler fakat doğal renkleri yeşil, sarı ve mavidir.
Forpus papağanı kuş oyuncaklarıyla vakit geçirmeyi sever.
Bakımı Nasıl Yapılır?
Bu tür kuşlar özellikle apartmanda papağan beslemeyi düşünenler için idealdir. Çünkü Forpus Papağanı bazı papağan türleri gibi gürültü yapmayan papağanlardandır. Yüksek seslerden hoşlanmayan Forpus papağanları sahiplerinin kendisi ile konulup ilgi göstermesini ister. Enerjileri ve oyunculukları son derece yüksek seviyededir. Bu sebeple sık aralıklarla belli miktarlarda beslenilmeleri uygundur.Dal darı bu kuşlar için lezzetli bir seçenektir. Küçük paraket türleri için hazırlanan karışık yemler bu kuşlar için de uygundur. Ayrıca muhabbet kuşlarının beslenmesinde kullanılan yemler ve çekirdek içi bu papağanların beslenmesinde kullanılabilir. Yalnız çekirdek içi verilirken aşırıya kaçmamaya özen gösterilmelidir. Tek tip beslememek kuşun sağlığı için önemli kurallardan biridir. Dolayısıyla diyetlerinde mutlaka ek olarak yeşillik, elma, armut gibi meyveler, kenevir tohumu belirli oranlarda verilmelidir. Yaşam süresi yaklaşık olarak 20 yıl olan bu tür papağanlar tek olarak bakılmamalıdır.
Bu kuşların sarı, beyaz gibi renk mutasyonları bulunmaktadır.
Cinsiyet ayrımı nasıl anlaşılır?
Forpus Papağanı cinsiyet ayrımı yapabilmek kanatlarını incelemelisiniz. Erkek papağanların kanatlarında mavi hareler bulunmaktadır. Dişilerin kanatlarına genellikle hareler yoktur. Fakat bazen çok belirgin olmayacak şekilde görülebilmektedir. Cinsiyet ayrımında bir diğer önemli gösterge ise göz renkleridir. Erkek papağanların göz renkleri daha canlı dişilerin ise daha mattır. Çift olarak beslenmeleri uzun süre yalnız kalmamaları gerektiği için tavsiye edilmektedir.Kafes Özellikleri Nasıl Olmalıdır?
Forpus papağanları tüm papağan türleri gibi geniş kafese ihtiyaç duyarlar. Ortama uyum sağlarken zorlanabileceklerinden ilk defa kuş besleyeceklerin bu papağanları sahiplenmeleri tavsiye edilmemektedir. Kafeslerinde ağaç dallarından tünekler bulunması çiğnemeyi çok seven bu papağanların gaga sağlıkları için faydalı olacaktır. Forpus Papağanı kafesinde mutlaka oyuncaklar bulunmalıdır. Papağanın kafesinin içi tamamen oyuncaklar ile doldurulmamalıdır. Meraklı ve oyuncu yapısı ile bilinen Forpus Papağanı bu oyuncakları ile keyifli zaman geçirecektir. Genel yapıları dayanıklı olsa da ısı değişimlerine karşı hassasiyet gösterirler ve hastalanabilirler. Sağlıklı kalabilmeleri için kafeslerinin ısı değişimleri yaşanan ve rüzgar alan yerlere yerleştirilmemesi gereklidir.Forpus Papağanı Üretimi
Bu muhteşem canlılar 2 yaşına geldiklerinde erişkinliğe erişirler. Kafeslere konan uygun yuvalar üretim için uygun olacaktır. Dişi kuşların yumurtlayabilmesi için kafese koyduğunuz yuvada güvende olduğunu hissetmesi gereklidir. Ortalama 4 yumurta yumurtlayan dişi Forpus Papağanı yılda bir kez kuluçkaya yatar. Yavrular 30 gün sonra yuvadan kendi başlarına çıkabilecek kadar büyürler. Küçük papağan türleri hakkında daha detaylı bilgiler alabilmek için Cennet Papağanı ve Sultan Papağanı yazılarımızı incelemeniz de yararınıza olacaktır.