Toyger Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Toyger Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Toyger kedisi, kedi yetiştiricisi Judy Sugen tarafından 1980 yılı sonunda Amerika’da geliştirilmiştir. Tüy ve vücut yapısı olarak Bengal kaplanı ve Tekir kedi özelliklerinin birleşimi olan ırk, nadir tür kediler arasındadır. Uluslararası Kedi Derneği (TICA- The International Cat Association) tarafından yapılan tanımlamaya göre Toyger kedi türü; vücut üst kısmı canlı, parlak turuncu zemin üzerine kahverengi çizgili, vücut alt kısmı ise beyaz zemin üzerine kahverengi, altın renkli benekli ve çizgilidir. Kabarık ve uzun tüylere sahip olan tür; renkleri, sahip olduğu çizgi ve benekleri ile kaplana benzemektedir. Kaplanlarda olduğu gibi vücut uzunluğuna oranla, bacakları kısadır ve vücutları yere yakındır. Kaplanlardan aldığı diğer bir ırk özelliği ise uzun parmak yapısıdır. Sağlıklı bir Toyger kedisi 12 ile 14 yıl arasında yaşamaktadır.

Toyger Kedisi Özellikleri Nelerdir?

Oldukça hareketli ve zeki bir olarak bilinen bu ırktaki kediler diğer hayvanlarla da iyi anlaşabilmektedirler. Hem karakterleri hem genleri hem de yapıları onları nadir kedi ırkları kategorisine sokmaktadır. Daha ayrıntılı bir şekilde bahsedilmesi gerekirse Toyger kedisi özellikleri şöyle sıralanabilir; Sevgi Seviyesi: Yüksek Karakter Yapısı: Oyuncu, kendinden emin, sosyal, uysal ve yabancılara karşı sıcak tavırlı, sevecen, dost canlısı ve aile yaşamına kolay uyum sağlar. Çocuklar ile Dostluk Seviyesi: Yüksek Zeka: Yüksek Diğer Tür Hayvanlar ile Anlaşma: Yüksek Sosyalleşme: Yüksek Enerji Seviyesi ve Hareketlilik: Yüksek Tüy Yapısı: Sık ve yumuşak

Yüz ve Kafa Yapısı

Bu tür kediler geniş ve orta büyüklükte kafa yapısına sahiptir. Büyük ve uç kısımlara doğru genişleyen burun yapısına sahip olan ırk, sivri kulakları ile dikkat çekmektedir. Alın kısmında kelebek şeklinde benzer çizgilerle bezelidir. Bu ırkın erkek kedileri dişilere oranla daha büyük bir çene yapısına sahiptir.

Genel Boyutları ve Ağırlıkları

Genlerinden ötürü bu cinte kediler kaslı ve atletik vücut yapısına sahiptir. Orta ve büyük boyutlara sahip bu kedi ırkının genel ağırlığı 7 kg ile 12 kg arasında değişmektedir. Kafa ve vücut yapısı birbirine orantılı kedi türlerinden biridir.

Toyger Kedisi Bakımı Nasıl Yapılır?

Toyger kedisi bakımı fazla maliyetli değildir ve diğer kedilerden çok farklı bir perhiz ya da aksesuar ihtiyacı duymamaktadır. Kedi beslenmesinde gerekli temel ürün ve malzemelerden olan kedi kumu, kedi tuvaleti, mama kabı ve mama bu ırk için yeterli olacaktır. Oynayabilmesi için alınacak birkaç oyuncak hareketli yapıya sahip olan Toyger kedilerinin keyifli zaman geçirmesini sağlayacaktır. Ayrıca tırmık tahtası da her cinste olduğu gibi bu kedilerin bakımında da vazgeçilmez aksesuar arasında yer almaktadır. Seçici özelliğe sahip olan bu tür, kaliteli ve hoşuna giden tatlarda mamaları tercih etmektedir. Yavru oldukları dönemde uykuya düşkün olan Toyger kedileri erişkinliğe eriştiklerinde daha az uyurlar. Kedi sağlığı için oyuncak, mama ve su kabı temizliğinin sık yapılması gerekmektedir.

Sağlığı için dikkat edilmesi gerekenler;

Her hafta düzenli olarak tüyleri fırçalanmalı ve taranmalı, tırnak kesimi yapılmalıdır. Haftada 3 veya 4 defa nemli bez ile kedinin kulak içlerinin temizlenmesi parazit, toz ve kir oluşumunun önüne geçecektir. Aşılarının ve veteriner kontrollerinin düzenli olarak yaptırılması gerekmektedir. Genel olarak nadiren hastalanan sağlıklı bir tür olsa da Bengal Kaplanı atalarından aldığı kardiyak nöropati, kalp hastalıkları, katarakt rahatsızlıkları nadiren görülebilmektedir. Kediler hakkında daha ayrıntılı bilgi edinin; Kediler Alemi hakkında detaylı bilgiler. Kara kulak kedisi  Kediler neden ısırır? 
*Toyger kedisi hakkında yabancı kaynaklar; https://www.thesprucepets.com/toyger-cat-profile-554213  https://cat-world.com/toyger-cat-breed-profile/