Firavun Faresi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Firavun Faresi kuyruksugiller familyasına ait bir canlıdır. İsminin böyle olmasının sebebi ise Firavun döneminde kutsal kabul edilmesi ve fiziksel olarak fareyi andırmasıdır. Ayrıca Mısır piramitlerinin içinde çokça mumyasının bulunması da çok eski bir canlı olduğunun göstergesidir. Korkusuz bir canlı olarak bilinir, diğer canlıların yumurtalarını yediği için ekosisteme zarar veren canlılar arasında sayılabilir. Sevimli görünümü sizi yanıltmasın ısırığı insanlar dahil olmak üzere tüm canlılar için oldukça tehlikelidir. Avcılık konusunda kendilerini oldukça geliştirmişlerdir ve bu sebeple vahşi yaşamda kendilerine güvenleri oldukça fazladır.
Firavun faresinin yaşam bölgesi neresidir?
Firavun faresi, her yerde görülebileceği gibi yoğun olarak görüldüğü bölgeler Asya ve Kuzey Afrikadır. Yaşadığı bölgeler ise genelde savana ve sık ormanlardır. Kuyruğu ile birlikte 1 metre boya sahip olabilen Firavun faresi çok hareketli bir canlıdır. Çok hareketli olmasının yanı sıra inatçı ve avını yakalayana kadar pes etmeyen bir canlıdır. Derisi oldukça kalın ve özeldir. Bu nedenle çok sert bir hayvandır. Ayrıca çok hareketli olmasının yanında hızlı olduğu için kendisine tehdit oluşturabilecek diğer hayvanlardan kolayca kaçarlar.Firavun faresinin yaşam biçimi nasıldır?
Genelde 6-7 kişilik gruplar halinde dolaşan Firavun farelerinin gruplarında 1 erkek bulunur. Grubun diğer üyeleri dişi veya yavru Firavun fareleridir. Bu canlılarda erkek grubuna çok sıkı bağlarla bağlıdır. Gruptan birinin ayrılmasına asla izin vermez ve bu durumun önüne geçebilmek için her türlü fedakarlığı yapmaya hazırdır. Bu yüzden bu canlılar yüzde 80 doğdukları grupta hayatlarının sonuna kadar yaşamlarına devam ederler. Tek başına yaşadıklarında erken ölebileceklerinin farkında oldukları için grup içinde aile bağları oldukça kuvvetli sayılır. Bu canlılarda erkek grubun güvenliğinden olduğu gibi yavruların hayata adapte olmasından da sorumludur. Bu sebeple yavru firavun farelerine yetişkin erkekler rehberlik yapar. Ona hayatta kalabilmesi için bildiği her şeyi öğretir. Bu canlıların bir diğer ilginç özelliği ise aynı grupta yaşayan tüm firavun farelerinin aynı gün doğum yapmasıdır. Bunun nedeninin yavru farelerin ergin ve yaşlı fareler tarafından zarar görmesini engellemek olduğu düşünülüyor.Firavun fareleri neyle beslenirler?
Firavun fareleri genelde kertenkele, yılan ve kurbağa gibi canlılar ve yumurtalar ile beslenirler. En sevdikleri besin ise timsah yumurtasıdır. Bu nedenle Firavun faresinin çokça bulunduğu bölgelerde timsah sayısı azdır. Bu canlının bilinen en büyük düşmanı Kobra yılandır. Kobra yılan, Firavun faresi ile karşılaşmaktan korkar ancak rakibi için aynı şeyleri söylemek mümkündür değildir. Hiçbir canlıdan korkmadıkları gibi yılanlardan da korkmazlar. Firavun faresi ile Kobra yılan arasında yapılan mücadeleleri genellikle Firavun faresi kazanır. Bunun sebebi ise Firavun faresinin DNA yapısının nörotoksinlere karşı dirençli olmasıdır. Firavun fareleri bu DNA yapısı sayesinde yılan zehirlerine karşı oldukça dayanıklıdır. Bu nedenle Kobra yılan ve diğer yılanların zehirlerinden neredeyse hiç etkilenmezler. Ayrıca kalın derisi ve 1 metreye bulabilen boyu ile de Kobra yılana fiziksel olarak üstünlük sağlar ve onu alt eder. Bu canlılar özellikle yumurtalar ve küçük canlılar ile beslendiği için ekosisteme büyük ölçüde zarar vermektedirler. Bu nedenle Dünya Doğa Koruma Birliği tarafından ekosisteme zarar veren canlılardan biri olarak seçmiştir.Firavun faresi ve kobra videosu
Firavun farelerinin ne kadar güçlü olduğundan sizlere bahsetmiştik ve de kobra yılanı başta olmak üzere birçok yılana karşı gelebildiklerinden. Firavun faresi ve kobra belgesi size bu canlılar hakkında daha çok bilgi verecektir.
Ayrıca ilginizi çekebilecek diğer başlıklarımızdan bazılarını sizlere önermek isteriz.
Vahşi Hayvanlar Alemi yazımızdan yeryüzünde doğal yaşama ayak uydurmayı ve güçlü kalmayı başaran en güçlü hayvanlarla tanışabilirsiniz.
Ayrıca nesli tükenen hayvanlar yazımızı inceleyerek koruma altına alınan canlılar hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.