Saka kuşu özellikleri ve bakımı
Saka kuşu özellikleri, ötüşü ve güzelliğiyle tüm hayvanseverlerin gönlünde taht kuran bir kuş türüdür. Bakımı ve cinsiyet ayrımı kolay olan Saka İspinozgiller familyasından gelmektedir. Güzel görünümleri ile oldukça dikkat çeken saka kuşları fiziksel özellikleri ile ön plana çıkmaktadır. Oldukça canlı renklere sahip olan saka kuşları kırmızı, sarı siyah, beyaz renklerinin hepsini bir kuşta görmemize olanak sağlar. Boynunda siyah kalın kuşak benzeri tüyleri varken yüzünde kırmızı maske benzeri tüyleri bulunur. Gözleri de boynu ile uyumlu olarak siyah renkte olurlar. Göğüs kısmı ve saka kuşlarının gagalarından itibaren beyaz tüyleri başlar. Sırtları açık kahverengi ve kanatları siyah ve sarı aralarında sarı renklerin olduğu şeritli yapıdadır. Kanatlarının şeritli olması ile uçarken oldukça ilgi çekici bir görüntü sergilerler. Kuyruk altı beyaz renktedir.
Saka kuşu ötüşü
Saka kuşu ötüşü oldukça özeldir ve doğanın sunduğu en özel güzelliklerden biridir. Diğer kuşlardan daha farklı bir ötüşleri vardır. İnce cilveli ve nağmeli olarak bilinen ötüşleri çoğu kişi tarafından dikkat çeken özellikleri arasında bulunur. Genellikle dinleyene keyif veren ötüşleri insanları rahatsız etmeyecek türdendir. . Tüm kuşlarda görüldüğü gibi saka kuşlarında da sadece erkek sakalar nameli öter. Özellikle çiftleşme döneminde saka erkek kuşlarını daha çok ötmeye başlar. Saka kuşu ötüşü videosu ile bu muhteşem sesi dinlemeye ne dersiniz?
Saka kuşu bakımı
Saka kuşu bakımı oldukça kolaydır. Saka kuşunun bakımı kolay ve diğer kuşlar ile oldukça benzer yapıdadır. Kuşunuzun bakımında hijyen kafesin havalandırması ve içinin temizliği, beslenmesi, uçması, hava değişikliği gibi birçok dikkat etmeniz gereken noktalar bulunmaktadır. Kuşunuzun fiziksel ve psikolojik olarak sağlıklı olması için onun bakımı ile yakından ilgilenmeli ve aşağıda verilen unsurlara dikkat etmelisiniz. Kafesten dışarı çıkmasına izin verin; Kuşunuzun belli aralıklar ile evin içinde uçmasına yardım edin. Bu onun hem psikolojik hem de fiziksel olarak iyi hissetmesine olanak sağlayacaktır. Kafes yeri çok önemli; kuşunuzun kafesin içindeyken iyi havalandırmış bir yerde tutun. Güneş ışıklarının direk olarak gelmediği ve gölge olan yerlerde kafesi bulundurmaya özen gösterin. Günlük kafes temizliği; kuşunuzun hijyenik ortamda kalmasını ve hastalıklardan korunmasını istiyorsanız eğer düzenli olarak her gün kuşunuzun kafesini temizleyin. Gıda kabının temizliğine dikkat edin; gıda kabından yemlerin aşağı düşmesini engelleyin ve gıdayı temizlerken üstüne hafifçe üfleyerek tozların gitmesini sağlayın. Hava değişimi saka kuşlarını etkileyebilir; saka kuşları yapıları gereğiyle narin kuşlardır. Bu yüzden saka kuşları herhangi bir hava değişikliğinde olumsuz olarak etkilenebilir. Böyle durumların olmaması için mevsim değişikliklerinin evin içindeki hava ile yumuşak bir geçiş yapmasını sağlayın. Kuşların tüy dökme dönemine dikkat edin; yılda bir veya 2 kez tüy dökme döneminde olan saka kuşları için bu dönemde veteriner hekiminden aldığınız vitaminleri kullanabilirsiniz.
Saka kuşu ne yer?
Bu kuşların güzelliğine ve ötüşüne hayran olan herkes "Saka kuşu ne yer?" sorusunun cevabını merak etmektedir. Saka kuşu ağırlıklı olarak tohumlarla beslenen bir kuştur. Aspur tohumu, soyulmuş yulaf, keten tohumu, nijer tohumu, kenevir tohumu, ak darı ve kızıl darı favori yiyecekleri arasındadır. Hemen hemen her bitkinin tohumu onun için leziz bir besin anlamına gelmektedir ayrıca küçük boydaki ay çekirdeklerini yiyebilmektedirler. Onun için en iyi yem içeriği en zengin ve en taze olan yemdir. Olabildiğince bol çeşitli bir yem tercih etmek onun için daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca paket yem alırken olabildiğince taze tohumlar sağlamak da kuşun sağlığı için kıymetlidir. Ayrıca sağlığı için gerekli vitamin ve minarelleri sağlamak isteyenler pazı, ıspanak, marul gibi yeşillikler ve çekirdeksiz meyveleri kuşlarına sunabilirler. Kuşa meyve ya da sebze sunmadan önce çok iyi bir şekilde temizlenmiş olduğundan emin olmak gerekir.Saka kuşu cinsiyet ayrımı nasıl yapılır?
Saka kuşu cinsiyet ayrımı için birçok farklı kriter vardır. Tüm bu kriterlere rağmen kuşun erkek ya da dişi olduğu yumurta verip vermemesine bakılarak kesinleşir. Kanatlarının iç üst kısmına (omuza yakın iç kısım) bakılarak bu kuşlarda cinsiyet ayrımı gerçekleştirebilir. Erkeklerde bu kısımda siyah tüyler yer alırken dişilerde ise kahverengi tüyler bulunur. Ayrıca erkeklerin gagası dişiye nazaran daha uzundur.