Köpeklerde Lyme Hastalığı
Köpeklerde lyme hastalığı hem köpeğin hem de aynı ortamı paylaşan tüm canlıların sağlığını riske atan, mutlaka önlem alınması ve ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır.
Lyme Hastalığı Neden Olur?
Asıl taşıyıcısı keneler olan Borrelia burgdorferi bakterisi hem kuşları hem de memeli hayvanları etkiler ve lyme hastalığına neden olur. Bu rahatsızlık hayvanlarla birlikte insanlar içinde risklidir. Bu yüzden evcil hayvanı olan kişilerin hem hayvanlarını hem de kendilerini çeşitli yöntemlerle kurmaları gerekmektedir. Keneler enfekte olan hayvanlardan beslendiklerinde bu bakterinin taşıyıcısı haline gelirler. Diğer hayvanlara ise tükürük bezleri yoluyla bu bakteriyi aktarırlar.Lyme Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Bu hastalığın genel bir belirti şekli bulunmamaktadır. Köpeklerde görülen vakaların %95'inde lyme hastalığı semptomu bulunmaz. Genel bir belirti olmamakla birlikte eklem ve böbrek sorunları hastalıkla birlikte ortaya çıkabilir. Bu yüzden köpeklerde lyme hastalığına tanı koymak zorlaştığından çeşitli teşhis teknikleri geliştirilmiştir. Bakteri kültürleri ile tanı koymak veya sitoloji yöntemini kullanmak karmaşık olduğu kadar pahalı bir yöntemlerdir. Bu yüzden tanı koymak için çoğunlukla kan testi yapılır. Kan testinin sonucu pozitif çıktığında küçük dostunuzun bakterilere maruz kaldığı anlaşılmakla birlikte bu yine de köpeğinizin lyme hastalığına yakalandığı anlamına gelmez.Lyme Hastalığının Önlenmesi ve Tedavisi
Lyme hastalığının tedavisi mutlaka uzman veteriner hekim kontrolünde gerçekleştirilmelidir. Hastalığı tamamen tedavi edemese de en az bir ay doksisiklin tarzı antibiyotiklerin kullanımı, hastalığın neden olduğu poliartriti tedavi eder. Önleme ile ilgili henüz bir aşı geliştirilmemiştir. Birçok Borrelia türü bakterinin bulunması aşı tedavisini güç hale getirir. Keneler aracılığıyla lyme hastalığına yakalanan kediler ve köpekler hastalığın taşıyıcısı olmazlar. Evcil hayvanlarınızın lyme hastalığına yakalanmasına neden olan bu keneler insanları da etkileyebilmektedir. Bu yüzden evcil hayvanlarımız kenelere maruz kalmadan önlemlerinizi almalı, evcil hayvanlarınızı sürekli kontrol etmelisiniz. Lyme hastalığından korunabilmek için öncelikle evcil hayvanlarınızı kenelerin sık görüldüğü alanlardan uzak tutmalısınız. Önleyiciliği kesin olmasa da hastalığa neden olan bakteriye karşı üretilen aşıyı düzenli olarak yılda bir kere köpeğinize yaptırmamız alabileceğiniz önlemlerden birisidir. Bunun dışında düzenli olarak köpeklerin izin pire ve kene taramasında geçirilmesi oldukça elzemdir. Kene tasması kullanımı da köpeklerinizin kenelerden uzak kalması adına tavsiye edilir. Dış parazit tedavisi de uygulanabilir. Unutmayın ki köpeğinizin üzerinde bulunan mevcut keneler insan sağlığı açısından da tehlikelidir. Bu yüzden evcil hayvanlarınızı kenelerden uzak tutmak için alınabilecek önlemleri özenle uygulamalısınız.