Yavru tavşan bakımı nasıl yapılır?
Yavru tavşan bakımı, nasıl bir yerde beslenmesi gerektiği ve neler yediği birçok kişi tarafından oldukça merak edilmektedir. Bu yazımızda yavru tavşana nasıl bakılır tüm detaylarıyla bulabileceksiniz.
Ona bir yaşam alanı kurun
Evcil dostunuzun mutluluğu için ona birçok yaşama alanı kurabilirsiniz. Ona bir oda ayırabilirsiniz, evin içinde serbestçe gezmesine izin verebilirsiniz ya da en çok tercih edilen seçeneklerden biri olan bir kafes alabilirsiniz. Fakat kafesin minik dostunuzun rahatça hareket edebileceği kadar geniş olması gerektiğini unutmamalısınız. Yavru tavşan kafesinin içinde su ve yemek kabı olmasına dikkat edin, ek da olarak kafesin tabanına gazete kağıdı üstüne de saman koyun. Ayrıca; günde birkaç saat hareket etmesi içinde sevimli arkadaşınızı kafesten çıkarmayı unutmayın.Yavru tavşan ne yer? Beslerken dikkat etmeniz gerekenler
Bir yavru olmasına rağmen ona süt vermeniz oldukça yanlış ve riskli olacaktır. İnek sütü ve tavşan sütünün farklılıklarından dolayı inek sütü minik dostunuza ne yazık ki zarar verebilir. Küçük dostunuza beslenmesi için her gün taze su verip yanında kuru saman, yonca ve pelet yem verebilirsiniz. Evcil dostunuz 3 ayı geçtikten sonra beslenme şeklini yavaş yavaş değiştirebilirsiniz. Tavşanınıza pelet yem, saman ve yoncanın yanında azar azar sebze ve meyve vermeye başlayın. Fakat bir ishal durumu görürseniz hemen sebze ve meyve vermeyi kesin. Eğer bir sorun yaşanmazsa meyve ve sebze miktarı arttırılabilir. Meyve ve sebze olarak marul, maydanoz, yonca, havuç, brokoli yaprağı, muz, çilek ve çekirdeksiz elma verilebilir.Yavru Tavşan Temizlik Bakımı
- Tırnaklarını kesmek için evcil hayvanlar için olan özel bir tırnak makası kullanın.
- Onu asla suya batırmayın ya da su ile ıslatmayın aksi taktirde bu şoka girmesine sebep olur.
- Kokudan şikayetçi olursanız anüsünü bir kulak çöpünü hafifçe ıslatarak temizleyin ve ardından bölgeyi nazikçe kurulayın bu işlem anüsünün kokmamasını sağlar.
- Onu temizlemek için ılık bir suya birkaç damla onun için özel olarak üretilen pet şampuanından ekleyin, oluşan çözeltiye pamuk batırıp sevimli arkadaşınızı tamamen temizleyin.
- Temizlenen dostunuzu sıcak ve en düşük ayarda bir kurutma makinasıyla kurulayın. Eğer kurutma makinasından korkarsa onu bir bezle kurulayın ama asla ıslak bırakmayın. Unutmayın ki ıslak kalırsa ciddi sağlık problemleri oluşabilir.
Küçük Arkadaşınızla İletişime Geçin
- Eve gelince evcil arkadaşınızın etrafı keşfetmesine izin verin
- Sevimli dostunuzun sizi keşfetmesine izin verin. Sizi koklayıp kim olduğunuzu keşfedene kadar sakince çok hareket etmeden bekleyin.
- Yavru ise yonca, saman verebilirsiniz eğer olgunlaşmış ise sebze de verebilirsiniz. Çok ısrarcı olmayın sizi ve çevreyi keşfetmesine izin verin.
- Yemeğini yedikten sonra kafasından hafifçe okşayın ve birbirinize alışmanıza izin verin.
Sağlık kontrolünden Geçirin
Küçük bir tavşanın bakımını üstlendiğinizde ilk iş olarak onu korumak ve sağlıklı kalmasını sağlamak için bir veterinere götürmeyi ihmal etmeyin. Veteriner sevimli dostunuzun rutin kontrollerini yapıp size bakımı konusunda önemli bilgiler verecektir. Bu konu hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki yazılarımızı da incelemek isteyebilirsiniz; Evcil tavşan türleri Küçük tavşan türleri